„Újra aktuálisak az 1956-os gondolatok arról, hogy szűnjön meg az elnyomás"

HírKlikk 2020. november 4. 12:40 2020. nov. 4. 12:40

Az MSZP szerint, 1956 őszén a magyar nép nemet mondott az önkényuralomra és hitt abban, hogy változtathat a sorsán, elérheti a vágyott szabadságot, jólétet és a demokráciát. A magyarok szembeszálltak az elnyomó hatalommal, amely csak egy keleti zsarnokság katonáival és tankjaival volt képes eltaposni a forradalmat.

Az MSZP közleménye emlékeztet: 64 évvel ezelőtt, november 4-én kezdődött meg a szovjet fegyveres beavatkozás a forradalom és szabadságharc leverésére, ezért a mai napon emlékezünk meg azokról a hősökről, akik képesek voltak meghozni a legnagyobb áldozatot hazánk függetlenségéért, a vágyott szabadság eléréséért.

A nemzeti gyásznapon azonban az áldozatokról való megemlékezés mellett, emlékeztetnünk is kell magunkat arra, hogy a szabadságunkért újra és újra meg kell küzdenünk. Hiszen most, 64 évvel később, azt kell látnunk, hogy 1956 nemcsak a múltunk, hanem a jelenünk is, itt élünk benne! – hívja fel a figyelmet a párt.

Az MSZP meggyőződése, hogy Nagy Imre és társai ha élnének, mai is felemelnék a szavukat amiatt, hogy a hatalom korlátozza a vélemény szabadságát, kontrollálja a sajtót, megsérti a jogegyenlőséget, tiporja a jogbiztonságot, tagadja a szolidaritást és megsérti az oktatás és a kultúra szabadságát. A szocialisták szerint, az elnyomás eszközei finomodtak és modernebbek lettek, de ma is él az ellenfelek megfélemlítése, a félelemkeltés, a bűnbakképzés és a manipuláció.

Az MSZP szerint, ma újra aktuálisak az 1956-os gondolatok arról, hogy szűnjön meg az elnyomás, legyen demokrácia, szólás- és sajtószabadság. „Ezért az elesett hősök emléke előtti főhajtás mellett, emlékeznünk kell arra, hogy csak akkor lehetünk méltók Nagy Imre és társai, valamint a magyar nemzet által hozott áldozatra, ha nem mondunk le azokról a célokról, amikért elődeink küzdöttek" – zárul a párt közleménye.

Forrás: MTI-OS