Újra állami szinten lopnak pénzt  - avagy ez most mi?

Németh Péter 2019. november 22. 10:37 2019. nov. 22. 10:37

Meglepő kormányhatározatra lett figyelmes a 444.hu: állami sportakadémiai rendszer kidolgozását írta elő Orbán Viktor Kásler Miklósnak. Olyan sportakadémiai rendszer kidolgozásáról van szó, amely „elősegíti a minőségi élutánpótlás-nevelést megalapozó tehetséggondozást, sportszakmai felkészítést, versenyeztetést.” Ennek az állami feladatvállalásnak, írja a határozat, kormányrendelet formájában kell kidolgozni a szabályait. Első alkalommal a kosárlabda, a kézilabda és a labdarúgás kerülne ebbe a kalapba. Totojázásra nincs idő: már november 30-ra el kell készülnie annak a javaslatnak, amely a kiválasztott sportszervezetekre vonatkozik, december 15-re pedig a kiválasztottakkal már meg is kell kötni a szerződést.

Ez utóbbiból, ha jól olvassuk a határozatot, az következik, hogy az állam nem hoz létre új szervezeteket, hanem a meglévők körében kereskedik. Hogy ez most egyesületeket, vagy szövetségeket jelent, azt nem lehet tudni, annyi azonban bizonyos, hogy újabb állami pénzeket öntenek, első megközelítésben e három sportágba. Bár, igaz, pénzről nem beszél a kormány, de amit mond ahhoz nyilván forrásokat is kell biztosítania. De vajon mi indokolja ezt a lépést?  A labdarúgásban már se szeri se száma az akadémiáknak; a magyar fociban egyik se hozta el a tavaszt. Ráadásul ezek az akadémiákat is jórészt a költségvetés táplálta, de egyesületi körülmények között dolgoztak. Ez az új terv vajon milyen szerkezetet akar létrehozni? Netán a klubok kerülnek állami kézbe? És, ha igen melyek lesznek a kiválasztottak? Vagy csak az egyesület akadémiai ága jut a kormány fennhatósága alá?

Szóba jöhetnek még a szövetségek, amelyek egyébként is a költségvetés által fenntartott egységek. De a szövetségeknek, klasszikusan, nem dolguk, hogy kiszakítva a hálózatból saját akadémiát működtessenek. Ehhez létesítmények kellenének, edzői garnitúra, komplett infrastruktúra. És, ha mindez meg is lenne, hova irányítják az akadémiák végzős hallgatóit, kik vihetik el a tehetségeket?  Vajon a tehetségekért, ha már elvitték, fizetni is kell valahova, valakinek?

Meglehet: értelmetlen kérdések ezek, már csak azért is azok, mivel a sürgős lépésekből az következik, hogy valahol Orbán környékén már rég kitalálták, mi is a valódi cél. Ha jól számolunk ugyanis, Kásler még tíz napot se kapott az első, és egy hónapot se a második feladat megoldására, a kormányrendelet ugyanis csak november 21-én jelent meg. Olyan ez, mint a Fidesz, elég gyakori törvényalkotása, amikor valamilyen előre elhatározott cél érdekében kell megalkotni és a parlament elé vinni a jogszabályt. Nem gondoljuk, hogy Kásler miniszter úrnak magának értenie kellene a sporthoz, bizonyára vannak ott olyanok, akik rendelkeznek efféle ismeretekkel, de olyan tudással, amely egy ilyen rendszert napok alatt tető alá hoz, biztosan nem. Feltehető tehát, hogy ezúttal az állami pénzek átcsatornázásáról van szó, egy olyan területre, ahol az államnak, amúgy, semmi dolga nem lenne. Élek tehát a gyanúperrel, hogy ismételten a közpénz furfangos ellopásáról van szó, és ez lopás lesz akkor is, ha ez a pénz valóban a sportakadémiák környékén jelenik meg. Akár Felcsúton, akár valahol másutt.