Újra börtönnel fenyegetőztek a parlamentben

HírKlikk 2019. november 11. 14:11 2019. nov. 11. 14:11

Éles szópárbaj alakult ki a Parlamentben is a Fidesz újabb jászberényi vereségéről. A napirend előtt a Jobbik frakcióvezetője, Jakab Péter azt mondta, hogy az egész vidéki Magyarország háborog, elege van a kormány gyűlöletkeltéséből, a hazai oligarchák korrupciójából, az alacsony bérekből, és szörnyű szegénységből. A kormány nevében Orbán Balázs mielőtt visszautasította volna a vádakat, először gratulált a megismételt választás győzteseinek. Ezúttal már ő sem fenyegette meg pénzelvonással az ellenzéki vezetésű településeket, sőt kormányzati együttműködést ígért.

Ma napirend előtt is szó esett a megismételt jászberényi önkormányzati választásról. A Jobbik frakcióvezetője szerint a Fidesz polgármester-jelöltjét a megismételt szavazáson elkergették, s ha a jövőben sem tisztelik a népakaratot, akkor a kormány politikusait még az országból is elzavarják. Jakab Péter szerint mindez azért is történt, mert a Fidesz kedvenc jászsági multija 800 embert az utcára tett.

A politikus szerint a választóknak elegük van a kormány által gerjesztett gyűlöletkampányból, és a napi korrupcióból is. A frakcióvezető idézte a házelnököt, miszerint „Kövér elvtárs szerint azért nem kell emelni a béreket, mert az emberek kevesebbel is beérik. Deutsch Tamás szerint meg azért jó a rabszolgatörvény, mert a magyar melós imád dolgozni. Sőt, Lázár János pedig azt mondja, hogy akinek semmije nincs, az annyit is ér”.

Jakab mindezzel szemben úgy gondolja: a magyar melós sokat dolgozik, de nem fizetik meg rendesen, illetve a jövedelmének felét elviszi a magyar állam. A frakcióvezető szerint a magyar dolgozó képtelen annyit lopni, mint a Fidesz vezérkar. A politikus felháborítónak tartja, azt is, hogy a román minimálbér már megelőzi a magyart. A Jobbik frakcióvezetője szerint Borsodban a fizetések százezer forinttal maradnak el a fővárosiaktól, pedig egy vidéki kisfaluban a kenyér drágább, mint Budapesten.

A képviselő vidéki körútjáról beszámolva azt is felvetette, hogy Somogyban drágább átbuszozni a szomszéd faluba dolgozni, mint a fővárosban metrózni vagy buszozni. Sopron utcái pedig megteltek Kelet-Magyarországról kénytelenen-kelletlen elmenekült vendégmunkásokkal, miközben az ország keleti felét a migránsozó kormány feltöltötte ukrajnai vendégmunkásokkal.

Jakab Péter szerint az egész vidék háborog, s beszéde végén visszatért a jászberényi választásokra: a szavazók azt üzenték a Fidesz politikusainak, hogy tűnjenek el a közéletből; elég volt a lopásból, s korrupcióból, a gyűlöletkeltésből, s az elmúlt évekért súlyos lesz a büntetés. Az emberek békében akarnak élni, és munkahelyeket és megfizetett munkát akarnak. Végül Jakab – az ellenzék vastapsa kíséretében – börtönnel fenyegette meg a Fidesz korrupt vezérkarát.

Válaszában Orbán Balázs államtitkár leszögezte, hogy az önkormányzati választáson a kormányoldal közel fél millióval több szavazatot kapott, mint az ellenzék. Ráadásul a jobbik is jelentős mennyiségű szavazatot vesztett, ami szerint a választók a jobboldali pártnak is üzenték, hogy tűnjenek el a közéletből.

Orbán Balázs szerint szó sincs arról, hogy Jászberényben a választók a Jobbikra szavaztak, sokkal inkább az összefogásra. Ez az államtitkár szerint egy „álcivil” szerveződés, ami posztkommunista, balliberális behatás alatt lévő szerveződés. A politikus érdemben egyetlen Jakab által megfogalmazott felvetésre sem válaszolt, ehelyett azzal vádolta meg a Jobbikot, hogy már nem nemzeti párt, hanem „átállt” a posztkommunista oldalra, s immár a Jobbik számra nem csak az a lényeg, hogy „ki a magyar?”, hanem egyéb hatalmi számítások befolyása alá került.

Jakab és Orosz éles szóváltását mindvégig hangos bekiabálások tarkították. A vitából egyértelműen kibontakozott, hogy a kormány a parlamenti vitában is igyekszik az ellenzéki összefogás pártjainak szövetségét szétrobbantani.

Forrás: Hírklikk