Újra jöhet a cserélhető akkumulátoros mobil

HírKlikk 2020. február 27. 21:35 2020. feb. 27. 21:35

Az Európai Unióban olyan jogi szabályozás bevezetését tervezik, amely – a fenntarthatóság jegyében – kötelezővé tenné a gyártók számára az akár a felhasználó által is elvégezhető, egyszerűbb akkucserét. Nem lesz egyszerű menet, de sokat segíthet a lépés a gyorsan merülő akkumulátorok miatt kidobott telefonok jelentette szennyezés miatt – írja a napi.hu.

A cikk rámutat, hogy a fenntarthatósági célokat ez úgy szolgálná, hogy a mobiltelefonok életciklusa a nehéz akkucsere miatt lerövidül a korábbi időszakokhoz képest. Az új szabályozással ugyanis elérhető, hogy egyébként tökéletesen működő telefonjukat a felhasználóknak ne kelljen legkésőbb két-három évente lecserélni az akkumulátor gyengülése miatt.

Ha az EU valóban bevezeti ezt a jogszabályt, az kihat a mobilpiac összes szereplőjére, hiszen a legújabb telefonok már szinte kizárólag házilag levehetetlen hátlappal, beépített akkumulátorral kerülnek forgalomba.

Mindenesetre a fogyasztói zsebnek egészen biztosan jót tenne az új szabályozás, ráadásul sokkal kevesebb elektromos hulladék is keletkezne, úgyhogy környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható az elképzelés.

Nem kedvezne viszont a mobilgyártóknak, hiszen az átlagfogyasztónak sok esetben évekig elég lenne csupán új akkumulátort vásárolnia újabb és újabb méregdrága telefon helyett.