Újra meccs közben mentett életet a magyar játékvezető

Márkus 2019. március 25. 05:30 2019. márc. 25. 05:30

Józan Csaba Pest megyei labdarúgó játékvezető másodszor mentette meg egy meccs közben elájult futballista életét.

Kis híján tragédia történt a Pest megyei labdarúgó bajnokság IV. osztályának Keleti csoportjában március 17-én lejátszott Mogyoród KSK – Tóalmás I. mérkőzésen. A végül 5-0-ás haza sikert hozó meccs 42. percében az egyik tóalmási játékos olyan szerencsétlenül ütközött, hogy elvesztette az eszméletét és lenyelte a nyelvét. A mérkőzést dirigáló Józan Csaba játékvezető a bajt azonnal észlelve kihúzta a játékos nyelvét, megmentve ezzel az életét. A focistát a mentők kórházba szállították.

Józan Csaba volt az a játékvezető, akinek korábbi bravúros életmentéséről az országos média is beszámolt. 2016 májusában egy Nagykáta – Gyömrő U16-os mérkőzésen ugyancsak egy vétlen ütközés után vesztette el az eszméletét a vendégek 14 éves játékosa, akinek a fogait a sárga lapjával feszítette szét, hogy edzője ki tudja húzni a nyelvét.

Érdekesség, hogy az életmentő játékvezető fia is kapott már kitüntetést a helytállásáért. A Honvédelmi Minisztérium honlapja 2015. március 31-én adott hírt arról, hogy Magyarország köztársasági elnöke a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát adományozta Józan Csaba honvéd tisztjelöltnek, elismerve különleges helytállását. A méltatás szerint ifjabb Józan Csaba honvéd tisztjelölt Nagykőrösön volt szemtanúja egy közúti balesetnek, amely során egy idősebb férfi megsérült. Csaba értesítette a mentőket és a rendőröket, illetve segített az ellátás közben is.