Újraindult a magyar Szabad Európa Rádió

Kardos Ernő 2020. szeptember 8. 12:44 2020. szept. 8. 12:44

A tervek szerint ma kezdi meg működését az amerikai kongresszus által finanszírozott Szabad Európa Rádió utódja Magyarországon. A SZER frekvenciát ugyan nem kapott a magyar államtól, pusztán egy multimédiás szolgáltató oldal segítségével igyekszik tájékoztatni a hallgatóit. A „szabadeuropa.hu” mai indulásáról a rádió szerkesztőségvezetője, Vovesz Tibor tájékoztatta az Média1 hírportált.

Ezekben a percekben indult a Szabad Európa Magyarország névre hallgató hírportál. Az Index bezúzása különösen indokolttá teszi a független hírszolgáltató elindulását.

A Szabad Európa kiegyensúlyozott, független tartalomszolgáltatást ígér, ugyanis az intézmény közszolgálati médiumnak minősül. Ezért a szerkesztőséggel szemben elvárás az objektivitás, illetve a pártatlanságra törekvés, a középen állás, és a kiegyensúlyozott hírszolgáltatás. Ilyen típusú rádió, vagy televízió Magyarországon egy évtizede nincs, hisz a Fidesz a korábban meglévő közszolgálati csatornákat kormány-közeli intézménnyé, szócsővé alakította át.

A Szabad Európa Magyarország igazgatója Csák Gyula az indulás előtt azt hangsúlyozta, hogy a szerkesztőség nonprofit szervezetként működik, hirdetések, reklámok egyáltalán nem lesznek az oldalon, vagy a podcastjaikokban.

A SZER kezdetben 10 fős szerkesztőség lesz, a létszámot azonban folyamatosan növelni akarják. A magyar gyakorlattól függetlenül olyan tartalom-szolgáltatók szeretnének lenni, ahol teljesen normálisnak tekinthető, hogy eltérő véleményű emberek leülnek egymással vitázni. A SZER azzal az optimista szándékkal indul, hogy képes a híd szerepét betölteni.

Csák Gyula azt is megerősítette, hogy megpróbálnak minden érintett felet megszólítani, s úgy gondolja, ha a magyar politikusok látják, hogy szándékaikat komolyan gondolják, akkor mindenki szóba áll majd velük, Orbán Viktor is, akivel szívesen készítenének interjút.

Arra a felvetésre, hogy a kormányfő – az Indexhez hasonlóan – nem minősíti-e majd a Szabad Európát fake news-nak, tehát álhírgyártóknak, a rádióigazgató nem válaszolhatott mást, mint hogy „reméli, nem így lesz!”

A Szabad Európa Magyarország igazgatója elmondta még azt is, hogy a SZER azokban az országokban jelenik meg, ahol az amerikai kongresszus szerint baj van a médiahelyzettel. Mint emlékezetes, a rádió 1993-ban azért vonult ki Magyarországról, mert a rendszerváltás utáni sajtó kellően színesnek bizonyult. Mára viszont – az Orbán-kormány hatalomra kerülése óta – a Riporterek Határok Nélkül médiaszabadság-indexében az ország 64 helyet zuhant a listán.

Portálunkon hamarosan interjút is olvashatnak a SZER igazgatójával, Csák Gyulával.