Ukrán elnökválasztás: Budapestnek csendben kell maradnia!

NVZS 2019. április 23. 11:56 2019. ápr. 23. 11:56

„Magyarországnak most leginkább csendben kell maradnia és visszafogottan figyelnie, hogyan alakul a helyzet Ukrajnában, nem szabad türelmetlenkedni, s nagyszájúságot tanúsítani, ahogy azt eddig tette a kormány a NATO-n belül” – szögezte le Bársony András, Magyarország volt kijevi nagykövete. Annak kapcsán kérdeztük, hogy az ukrán elnökválasztások második fordulójában Volodimir Zelenszkij földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a jelenlegi elnök felett.

Jogi diplomával rendelkező humorista, televíziós személyiség, 4,2 millió követővel rendelkező Instagram sztár, milliomos üzletember, s nem mellékesen Igor Kolomoisky oligarchához kötődő személy – így írja le a BBC névjegye azt a magát most politikai szereplőként is kipróbáló Zelenszkijt, aki – közel az összes szavazat megszámlálása után – óriási fölénnyel  megverte a hivatalban lévő  Petro Porosenkót. A megválasztott elnök 73 százalékot kapott.

„Ez egyértelműen protest szavazás volt a korábbi adminisztrációval és a politikai elittel szemben, de ebből még nem vonható le az, hogy Magyarország számára pozitív a fejlemény, hiszen majd csak az elkövetkező hetekben derül ki, hogy kik lesznek a megválasztott új elnök tényleges támogatói, csapatának a tagjai” – szögezte le a Hírklikk megkeresésére Bársony András. Hozzátette: szerinte a magyarok és a többi nemzeti kisebbség is be fog állni az új elnök politikai családjába „ha egyáltalán lehet politikai családról beszélni, mivel nagyon sok összetevős csapat lesz”), hiszen Zelenszkijnek is nagyon nagy szüksége lesz a belső támogatásra. Mindenesetre Budapestnek türelmesen meg kell várnia az új adminisztráció felállását – tette hozzá a volt kijevi magyar nagykövet. (Mindenesetre Orbán Viktor ma levélben gratulált Zelenszkijnek, s ebben a többi között azt írta, hogy a magyar kormány a továbbiakban is a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésén fog munkálkodni, ebben számít az új elnökre, s  „örömmel tekintek az Önnel való együttműködésre”)

Az Bársony András szerint látszik a hangsúlyeltolódásokból is, hogy  más lesz a viszony az oroszokkal, arra számít, hogy „nem egy háborús alapú konfliktuskezelés következik a jövőben, inkább visszatérnek majd a korábbi mechanizmusokhoz, amelyek hatékonysága persze megkérdőjelezhető, de kétségtelenül az lehet az egyetlen járható út”.  Hozzáfűzte: az, hogy ezen a téren az új adminisztráció mennyire lesz bátor, az attól függ, hogy az egyéb sikerek jönnek-e majd számukra a külpolitikában.(Az ukrán szeparatistákat támogató és Kijevvel szemben számos területen szembe menő Moszkva is ennek adott egyébként hangot: Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök Facebook bejegyzésében a többi között józanságról és arról értekezett, hogy az oroszok és az ukránok közötti kapcsolatok értékének a politikai konjunktúra felett kell állnia.)

Bársony András

Bársony András szerint nyárig fel kell állnia Zelenszkij adminisztrációjának, már csak azért is, mert a nyári szünet Ukrajnában is érzékelhető,. Ráadásul augusztusban nemzeti ünnep van, októberre pedig választásokat terveznek. Addig pedig a szinte változatlan összetételű törvényhozással kell együtt dolgozni az elnöknek.

Az elnökválasztások legfontosabb vonása a szakértő szerint az, hogy a kampányban a célkeresztben ugyan a korrupció állt, ám senki nem beszélt arról, hogy az elnöknek szembe kell szállnia az oligarchákkal. „Ez önmagában is egy nagy ellentmondás, s persze sokan arra számítanak, hogy jónéhány oligarcha most majd vissza akar kapaszkodni, miután az elmúlt időszakban elveszítette a pozícióját. „Az, hogy ez valóban így lesz-e, majd az első intézkedésekből lehet leszűrni, például abból, hogy kiket nevez ki az elnök megyei kormányzóknak, ki lesz a külügy- és a hadügyminiszter, továbbá a Legfőbb Ügyész – őket ugyanis az elnök választhatja ki, szemben a kormány többi tagjával, akiket a Parlament – mondta Bársony András. Kérdés, mi történik addig. Bársony valószínűsíti, hogy a most megválasztott elnök egy Macron-féle pártot próbál majd összehozni, s erre meg is van minden esélye. Azonban az nyitott marad, hogy mit kezd majd az újjárendeződő politikai erőkkel.