Ukrán gyermekeket táboroztatott a magyar állam

HírKlikk 2018. augusztus 12. 08:15 2018. aug. 12. 08:15

Közel száznyolcvan ukrán gyermek táborozott idén a Velencei-tónál - közölte a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára a héten záruló táborban, Velencén szombaton.

Soltész Miklós hangsúlyozta: a fiatalok táboroztatása azt üzeni, hogy a szolidaritás a legfontosabb, függetlenül bármilyen politikai helyzettől, vagy az ukrán politikai vezetéssel a nyelvtörvény miatti konfliktustól. A magyar kormány fontosnak tartja, hogy azokat a gyermekeket, akiknek a kelet-ukrajnai konfliktusban súlyosan sérült vagy elhunyt közeli hozzátartozójuk, próbálja segíteni abban, hogy lelkileg és fizikailag is feltöltődjenek - tette hozzá.

 

Az államtitkár kiemelte: Magyarország négy éve fogad ukrán gyermekeket, az idei közel száznyolcvan táborozóval együtt ez idő alatt összesen kétezer ukrán fiatal kapcsolódhatott ki Magyarországon.

Kravcsenkó György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke elmondta: az ukrajnai - többek közt Harkivból, Donyeckből, Lembergből, Ternopilból és Ivano-Frankivszkból érkező - fiatalok három egyhetes turnusban, július 23. és augusztus 12. között táboroztak Velencén. Programjaik között a térséggel való ismerkedés mellett sárkányhajózás is szerepelt.

Szuperák Brigitta, az Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója köszönetet mondott a magyar kormánynak azért, hogy idén is lehetővé tette a háborús helyzetben érintett gyerekek üdülését.

Forrás: MTI