Ultimátum: Lukasenkának be kell jelentenie a lemondását

HírKlikk 2020. október 15. 16:47 2020. okt. 15. 16:47

Ultimátumot adott Aljakszandr Lukasenka elnöknek a belarusz ellenzék: ha nem mond le két héten belül, akkor országos sztrájk kezdődik. Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető közölte, hogy az államfőnek október 25-ig távoznia kell.

Belaruszban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Lukasenka ellen, akit az ellenzék azzal vádol, hogy elcsalta az augusztus 9-i elnökválasztást – írja az Euronews.

„Két hónapnyi politikai válság, erőszak és törvénytelenség van mögöttünk, torkig vagyunk ezzel. Október 25-ével nemzeti ultimátumot hirdetünk. A rezsimnek 13 napja van arra, hogy három feltétlen követelésünket teljesítse: Lukasenkának be kell jelentenie lemondását, az utcákon zajló erőszaknak teljességgel véget kell érnie, és minden politikai foglyot szabadon kell engedni” – írta Telegram-oldalán a Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki vezető.

Cihanouszkaja, aki magát tekinti az elnökválasztás győztesének, azután lett az ellenzék vezetője, hogy férjét, Szjarhej Cihanouszki vloggert nem engedték indulni a választáson, és bebörtönözték.