Ungár: ez az Origo-Fidesz módszertana

HírKlikk 2020. május 23. 14:50 2020. máj. 23. 14:50

Az LMP országgyűlési képviselője – saját közlése szerint – a Jobbikhoz köthető Alfahír portáltól kapott két kérdést, amire saját közösségi oldalán válaszolt. Elismerte, hogy sokat hibázott a legutóbbi országgyűlési választás idején, de sokat is tanult ebből és már nem a médiát hibáztatja. 

„Nem akartam részt venni a Jobbik belső történéseiben. Nem az én dolgom, mi történik ott, ugyanakkor az Alfahír (a Jobbik sajtója) olyan nevetséges és érthetetlen kérdéseket tett föl nekem, hogy sajnos válaszolnom kellett. Itt vannak a kérdések és a válaszok” – írja friss Facebook-posztjában Ungár Péter.

 Az LMP politikusa arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy az utóbbi időben ismételten egymással vannak elfoglalva az ellenzéki pártok, lát-e esélyt a teljes ellenzéki összefogásra 2022-ben s ezt mennyire tartja szerencsésnek az esetleges kormányváltás szempontjából, az alábbi választ adta:

„Álláspontom szerint, az ellenzéki együttműködés előfeltétele a sikeres 2022-es szereplésnek. Ezen az állásponton voltam a 2019-es önkormányzati választásokat megelőzően, ahol – mint a Vas megyei LMP tagja – mindent elkövettem, hogy a legszélesebb körű együttműködés alakuljon ki Szombathelyen. Szombathelyen a Jobbik nem vett részt az ellenzéki együttműködésben és nem volt részese az ellenzéki sikernek.

Az együttműködés nem jelenti azt, hogy nem fogalmaznak meg az ellenzéki pártok egymással szemben kritikákat, vitapontokat. A Demokratikus Koalíció elnökével szemben Jakab Péter is fogalmazott meg kritikákat. A Jobbik kritikus álláspontjával a határon túli magyarok szavazati jogának jelenlegi formájáról pedig én vitatkozom.

Ezek olyan viták, amiket le kell folytatnunk, ráadásul most, mert különben nem tudjuk őket időben lezárni. A lezáratlan közpolitikai viták pedig akadályai az együttműködésnek.”

A második kérdés szerint, úgy tűnik, az ellenzéki sajtó is részt vesz a hatalmi harcban. Kikérik a véleményét arról, hogy az érdekkörébe tartozó Azonnali több cikkben is a Jobbik halálát vizionálja – ez mennyire segíti az ellenzéki összefogást 2022-re? Ungár válasza:

„Ezután a kérdés után az Alfahír tulajdonosa, a Jobbik Magyarországért Mozgalom (ez így van, hiába nincs benne az impresszumban) elvesztette minden komolyan vehetőségét a sajtószabadság kérdésében. Ha egy újságban nem tetszenek a publicisztikák, nem a többségi tulajdonost kérdezzük. Ez az Origo-Fidesz módszertan.

Most pedig egy személyes tanács: én 2018-ban megtapasztaltam, milyen, amikor egy párt kívülről is súlyosnak látszó belső konfliktusokat él át. Az első lépés a kilábalás felé, hogy nem azt gondoljuk, hogy mindenki, aki tudósít ezekről az ellenség, hanem belátjuk, hogy mi sem biztos, hogy mindent jól csináltunk. Én sokat hibáztam a 2018-as kampányban és azt követően, beláttam, tanultam belőle. Nem a médiát hibáztattam. Ezt ajánlom az Alfahír tulajdonosainak is.”