Ungár Péter: elengedhetetlen a bérkorrekció a közszférában

HírKlikk 2021. január 28. 10:53 2021. jan. 28. 10:53

A mentőszolgálatok dolgozói attól tartanak, hogy fizetéscsökkenéssel jár, ha kikerülnek a közalkalmazotti körből.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője az ATV Startban elmondta, hogy a kormány az intézkedéseivel már teljesen kiüresítette a közalkalmazotti jogviszonyt. Amit a mentőszolgálati dolgozók felvetettek, az szerinte azért elképzelhető, mert már korábban kiüresítette a kormány a közalkalmazotti jogviszonyt és olyan pletykák is vannak, hogy a szociális és egészségügyi ágazatban elvennék a védett státuszt.

Az LMP politikusa szerint most, egy járványhelyzetben különösen nagy szükség van a közszférára, mind az egészségügyi dolgozókra, mind a rendvédelemben és közoktatásban dolgozókra. Azonban négy százalékos béremeléssel a fizetésük reálértéke csökken, mivel kevesebbet fog érni a pénzük.

Ungár kiemelte, hogy az egyetlen jelentős béremelés a közszférában 2002-ben, baloldali kormány alatt történt és egy esetleges kormányváltás esetén a bérkorrekció elengedhetetlen.

A képviselő úgy látja, hogy a közalkalmazotti státusz eredetileg védettséget jelentett, amelyet a Fidesz egy neoliberális ideológia mentén folyamatosan bont le.

„A közszféra nem lehet az utolsó sorban” – jelentette ki Ungár, hozzátéve, hogy mindenki arra vár, hogy a gyermeke jó oktatásban részesüljön az adófizetők pénzéből. 180 ezres kezdő fizetéssel azonban ez nem elképzelhető.

Forrás: ATV/Hírklikk