Uniós biztos: fontos, hogy a törvény- és alkotmánymódosításokat széleskörű vita előzze meg

HírKlikk 2020. november 13. 16:00 2020. nov. 13. 16:00

Ahogy minden tagország esetében, Magyarország számára is fontos, hogy a törvény- és alkotmánymódosítások elfogadását széleskörű vita előzze meg – jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Brüsszelben, sajtótájékoztató keretében feltett kérdésre válaszolva.

Reynders a magyar alaptörvény módosítására vonatkozó javaslattal összefüggésben megjegyezte: noha ez tagállami hatáskörbe tartozik, a tagországoknak tiszteletben kell tartaniuk a nemzetközi emberi jogi kötelezettségeiket és a hatályos uniós jogszabályokat.

Kiemelte, az Európai Bizottság különös figyelmet fog fordítani az uniós jog megfelelő alkalmazására úgy is, mint a nemzetközi kötelezettségeknek való megfelelés vizsgálatára. Hozzátette: a jogállamisági feltételek és az emberi jogok tiszteletben tartása kötelezettség minden tagország számára.

„Olyan társadalmat akarunk, amelyben a pluralizmus, a megkülönböztetésmentesség és a tolerancia biztosított" – húzta alá.

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke a sajtótájékoztatón kijelentette: az Európai Bizottság tiszteletben tartja a jogállamiság elveit, ami azt jelenti, ha egy tagállam által elfogadott törvény sérti az uniós jogot és az uniós szerződést, jogi eljárások útján azonnal cselekszik.

Aláhúzta, a média magyarországi helyzetét érintően komoly aggályok merülnek fel a szólásszabadság, valamint a független média munkafeltételeit illetően.

Mint emlékeztetett, az aggodalmakat az uniós bizottság szeptember végén közzétett jogállamisági jelentésében sorra vette. A jelentésben felsorolt aggodalmak közül Jourová kiemelte, hogy az Európai Bizottság véleménye szerint, a médiához való nyilvános hozzáférés akadályozott Magyarországon.

A médiatanács függetlenségére és hatékonyságára nyomás nehezedik, a médiatulajdont érintő viszonyok átláthatósága részleges, a médiapluralizmus veszélyeztetett, amit a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) létrehozása is bizonyít, továbbá aggályos az állami reklámok fenntartása a kormányközeli médiumok számára, valamint a kormány médiára gyakorolt közvetlen befolyása lehetőségének megteremtése – közölte. Jourová hozzátette: a független média szisztematikus akadályozásnak és megfélemlítésnek van kitéve Magyarországon.

Forrás: MTI