Uniós biztos: indokolt a 7-es cikk szerinti eljárás folytatása Magyarország ellen

HírKlikk 2020. január 15. 19:22 2020. jan. 15. 19:22

Az Európai Biztosság aggodalommal figyeli a magyar kormány – a bírói rendszer függetlenségét csorbító, a sajtó és a tudományos élet szabadságát csökkentő – intézkedéseit, amelyek indokolttá teszik a uniós szerződés 7-es cikke szerinti eljárás folytatását – jelentette ki Vera Jourová, az európai értékek védelméért felelős uniós biztos szerdán, Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének a jogállamiság magyarországi helyzetéről folytatott vitáján.

Az Európai Bizottság párbeszédre és megelőzésre törekszik Magyarországgal, azonban soha nem fog habozni, hogy minden szükséges lépést megtegyen a jogállamiság magyarországi biztosítása érdekében.

Didier Reynders igazságügyi EU-biztos beszédében azt mondta, az Európai Bizottság már dolgozik egy új jogállamisági mechanizmus kidolgozásán.

Az új eszköz minden tagállamra érvényes lesz és minden rendszerszintű problémát érintő fejleményt magában foglal majd. Ilyen a bíróságok függetlenségének vagy a média sokszínűsége biztosításának kérdése – mondta.

Forrás: MTI/Hírklikk