Uniós forrásból új kikötőt épít Szeged

HírKlikk 2019. július 20. 12:46 2019. júl. 20. 12:46

Összesen 75 tonnát nyom majd az az úszó kishajó kikötő, amelyet a Partfürdőnél építenek fel jövő tavaszig. A kivitelezővel csütörtök délelőtt írta alá a szerződést a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló úszóműves kikötő annak a turisztikai fejlesztési koncepciónak a része, mely főleg a Szeged főutcájának is nevezett Tisza mentén valósul meg - számol be a szeged.hu.

A központi móló alapját egy 27,4 méteres X 11 méteres acél úszómű alkotja, amihez egy acélszerkezetű bejáró híd csatlakozik majd. A központi egységhez csatlakoznak majd a kishajók számára épített kikötő mólók. Összesen nyolc ilyen lesz, de az építmény idővel bővíthető annak érdekben, hogy az eredetileg tervezett 48 kishajós befogadó képességét felemeljék akár 72 férőhelyesre.

A központi móló pihenőhely lesz, amelyen egyszerre 80 fő tartózkodhat majd. Az itt működő büfé és a padok igazi úszóházi hangulatot varázsolnak majd ide.

Fontos szempont volt, hogy a mozgáskorlátozottak is gond nélkül feljussanak a mólóra. Mivel az egész építmény faborítású lesz, az erősen tűző nap és a nagy meleg sem teszi elviselhetetlenné a fedélzeten való időtöltést, sőt a Tiszán mindig élénkebb a szél, mint a szárazföldön, így a természetes hűtés is garantált. Igazi turisztikai látványosság lesz tehát az építmény, ugyanakkor a hajótulajdonosok is kulturált helyen, biztonságban tudhatják majd a járműveiket.

A beruházást teljes egészében uniós támogatásból valósítják meg, melynek teljes értéke közel 300 millió forint.

A vízi pihenőhely alapterülete 300 négyzetméter lesz, a hozzá tartozó büféé pedig 40 négyzetméter. Az egész úszómű acélszerkezete 45 tonnát nyom, a faszerkezettel és egyéb felépítményekkel együtt pedig az összsúlya 75 tonna.

Forrás: szeged.hu