Uniós pénzből finanszírozzák Orbán családjának és barátainak gazdagodását

HírKlikk 2021. február 1. 19:05 2021. feb. 1. 19:05

Magyarország jócskán lecsúszott a Transparency International korrupció-érzékelési indexén – erről világszerte igen sok sajtóorgánum, köztük a Süddeutsche Zeitung is beszámolt. A magyar kormány ezekre a cikkekre a szokásos reflexekkel reagál.

A német liberális lap szerint csütörtökön bemutatott éves indexre reagálva, Kovács Zoltán nyomban azt írta a Twitteren, hogy a Transparency International-t senki nem veszi komolyan, mert mindenki tudja, hogy az ellenzék szolgálatában és Soros zsoldjában áll. Soros pedig Kovács szerint már régen Magyarország ellen dolgozik, mert Budapest elutasítja az ő nyitott határokat és korlátlan bevándorlást célzó ideológiáját. 

Újra megjelent tehát a Soros-reflex, amellyel a Fidesz mindent visszautasít, amit bírálatnak érzékel. Pedig a TI megbízható adatokra támaszkodik – írta a tudósító. Rámutatott: az EU-ban Magyarország csúszott le a legnagyobb mértékben: 2012 óta 11 helyet rontott, és most 180 ország között a 69. helyen osztozik a korrupció terén notóriusan sérülékeny Bulgáriával és Romániával holtversenyben. A TI szerint a helyzet romlását „a független intézmények gyengítése, a médiára gyakorolt fokozódó állami nyomás és az uniós támogatási pénzek körüli korrupciós botrányok okozták”. 

A korrupcióval kapcsolatos sérülékenységet egyebek között alátámasztja a liberális Friedrich Ebert Alapítvány budapesti éves jelentése is. A dokumentum szerint Orbán illiberális rezsimje azon alapul, hogy a jogot a saját hívei javára hajlítja. Ebben a legnagyobb nyertesek a kormányhoz közelálló vállalkozók, valamint a miniszterelnök családja és környezete. 

A jelentés példaként hozza fel, hogy csak 2010 és 2014 között az Orbán veje, Tiborcz István által elnyert közbeszerzések 94, az Orbán barátja, Mészáros Lőrinc elnyert közbeszerzések 99 százalékát uniós pénzekből finanszírozták. Emellett az összes közbeszerzési megrendelés 41 százalékát pályázat nélkül adták ki. Az infrastruktúra-projektek ilyen finanszírozásával adópénz szabadult fel, és ez lehetővé tette a klientúra számára nyújtott adócsökkentéseket és támogatásokat. 

Magyarországon elégedetlenség mutatkozik a kormánykörök magatartásával szemben. Az EU Bizottsága által megrendelt 2020. júniusi felmérésben a megkérdezettek 87 százaléka mondta, hogy az országban igen elterjedt a korrupció, és ez az uniós átlag felett van. Emellett 51 százalék szerint a helyzet az utóbbi három évben egyre tovább romlott.

Forrás: Hírklikk