Ursula von der Leyen kiállt az LMBTI közösség jogai mellett

HírKlikk 2020. július 30. 20:25 2020. júl. 30. 20:25

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön kiállt az LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszexuális) közösség jogai mellett, miután a bizottság előző nap visszautasította hat LMBTI ellenes lengyel település testvérváros programbeli finanszírozását.

„Az Európai Unió szerződései biztosítják, hogy minden európai szabadon eldönthesse, hol éljen, kit szeressen, és mire törekedjen. Én arra törekszem továbbra is, hogy egyenlően élhessünk az unióban" - írta az elnök Twitter üzenetében A testület csütörtöki sajtótájékoztatóján, Stefan de Keersmacker illetékes szóvivő, a lengyel üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a bizottság „rendelkezésére állnak olyan eszközök", amelyek biztosítják, hogy az uniós forrásokat a tagállamok, az EU normáival összhangban költsék el.

A bizottság szerdán elutasította annak a hat lengyel városnak a programtámogatását, amelyek önkormányzatai LMBTI-jogokat támadó állásfoglalásokat tettek, mivel az értékelő testület nem volt meggyőződve arról, hogy pályázataik „összhangban lennének a program célkitűzéseivel, különösen, ami a megkülönböztetés-mentességet illeti."

Lengyelország igazságügyminisztere Zbigniew Ziobro szerint a bizottság „illegális és megalapozatlan" döntést hozott.

„Nem hagyhatjuk, hogy lengyel honfitársainkat diszkriminálja az EU. Az uniós intézmények nem tehetnek különbséget az állampolgárok között, és tiszteletben kell tartaniuk, hogy jogunk van a véleményformáláshoz"

– írta a miniszter a Facebook közösségi portálon.

Múlt év decemberében az Európai Parlament határozatban kérte fel az Európai Bizottságot, hogy ítélje el a lengyel „LMBTI-mentes övezetek" kialakítását.

Délkelet-Lengyelországban 2019 eleje óta több helyen úgynevezett „LMBTI-ideológiától mentes" területeket jelöltek meg.

Forrás: MTI/Hírklikk