Ursula von der Leyen: reméljük, Joe Biden visszatér az együttműködéshez

HírKlikk 2020. november 20. 21:00 2020. nov. 20. 21:00

Reméljük, hogy Joe Biden várható elnökségével az Egyesült Államok visszatér a többoldalú együttműködéshez, különösen a koronavírus-járvány és klímaváltozás elleni küzdelem területén – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken, a szombati G20 találkozót megelőző sajtótájékoztatón.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy Joe Biden vezetésével az Egyesült Államok újra kötelezettséget vállal a párizsi klímaegyezmény mellett, azok után, hogy Donald Trump elnök múlt év novemberében bejelentette kilépési szándékát.

Von der Leyen hangsúlyozta: bízik abban is, hogy az új kormány részt vesz a globális egészségbiztonság fejlesztésben, miután szavai szerint, Trump elnök erre sem mutatott túl sok hajlandóságot. Hozzátette: a koronavírus-járványt csakis világméretű együttműködéssel lehet legyőzni, és ennek az összefogásnak az Egészségügyi Világszerzet a sarokköve.

Kitért arra is, hogy november elején 94 magas jövedelmű ország fogott össze, hogy 2 milliárd adag potenciálisan hatékony oltóanyagot, tesztkészleteket és védőfelszereléseket vásároljanak fel és adományozzanak alacsonyabb jövedelemű országok számára. „Ennek piaci értéke közel 43 milliárd amerikai dollár, ami hatalmas összeg, de mégsem túl sok ahhoz képest amekkora további költségeket a járvány eredményezhet" – jelentette ki

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport idei évi videókonferenciájára szombaton kerül sor a szaúd-arábiai elnökség szervezésében.

Forrás: MTI