Űrutazásra bevethető elit alakulatot hoz létre Magyarország

HírKlikk 2022. január 4. 12:23 2022. jan. 4. 12:23

28 napig jelentkezhet még az, aki részt venne a kiválasztási folyamatban, amely során kiderül, ki lesz Magyarország következő űrhajósa. Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Spirit FM Exkluzív című műsorában elmondta: 2022 végére szeretnének egy négy-öt tagú „magot”, akik kiképzése bármikor elindítható.

Közülük ketten lépnek tovább a kiképzési fázisba, amely itthon kezdődik el, de az Egyesült Államokban zajlik majd. Éppen ezért a magas szintű angol nyelvtudás elvárt, a második idegen nyelv tudása pedig előnyt jelent. A fizikai paraméterek előírásain változtatni nem tudnak, de, mivel egy nemzeti programról van szó, a végzettség tekintetében szabadabban húzhatták meg a határokat, így bármilyen felsőfokú végzettséggel lehet jelentkezni – részletezte Ferencz.

A kiválasztott személy 2024 első felében minimum 30 napot tölt majd a világűrben kutatással. Szabad napja nem nagyon lesz, igaz, a világűrben napokról sem igazán lehet beszélni, hiszen nagyjából másfél óránként felkel a nap – jegyezte meg a miniszteri biztos.

Ferencz Orsolya kifejezte elismerését is a magyar fiatalok felé, hiszen szerinte a programra jelentkezők mind komoly emberek, akik pontosan értik, hogy a kiválasztás nem protekció kérdése.

„Megdöbbentő, micsoda tartaléka van ennek az országnak zsenikből” – fogalmazott.

Ez egy „once in a lifetime” – azaz egyszeri lehetőség az életben – hangzott el Ferencztől. Annak, aki végül kiutazhat az űrbe, az „élete dimenzióváltáson megy keresztül,” és az is elképzelhető, hogy máskor is kijuthat majd. Cél ugyanis, hogy létre jöjjön Magyarországon egy négy-öt tagú „elit alakulat,” akik bármikor bevethetők űrutakra, hiszen „a forgalom a világűr és hold felé egyre nő” – közölte a miniszteri biztos, hozzátéve, hogy az előttünk álló évtizedben szeretnék elérni, hogy professzionális űrhajósok képzése is meginduljon az országban.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.​

Forrás: atv.hu