Üzent Orbánnak az Európai Néppárt alelnöke

NVZS 2020. november 16. 12:20 2020. nov. 16. 12:20

Orbán Viktort ugyan néven nem nevezte, de nehéz volt nem rá asszociálni az Európai Néppárt alelnökének ma elhangzott szavai hallatán. Johannes Hahn, aki egyben az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási biztosa is, azt fejtegette, hogy azt a vezetőt becsüli nagyra, aki nem a saját érdekét, nem a következő választást szem előtt tartva cselekszik, hanem saját népe és az egész EU érdekét, a demokrácia értékeit szem előtt tartva, a multilaterális együttműködést szorgalmazva, akár népszerűtlenül bátor lépésekre is hajlandó, „az ilyen vezetők azok, akikre támaszkodhatunk és akiket tisztelhetünk”.

„Azt a vezetőt tartom tiszteletre méltónak, azt becsülöm, akinek nem a következő választási cél lebeg a szeme előtt, aki nem úgy politizál, hogy az egyes lépései az újabb választási győzelmét segítsék, hanem aki megérti, hogy mik is azok a vezetői képességek, s a saját országa, és az egész Európai Unió érdekét szem előtt tartva, hozza meg a döntéseit” – szögezte le Johannes Hahn a Facebookon közvetített beszélgetésen. Tisztában van persze azzal – fejtegette –, hogy az ilyen döntések nem mindig népszerűek , de „minden bizonnyal szükségesek, hogy megtudjuk védeni azokat az érdekeket, amelyeken alapul a mi európai együttlétünk”.

Hozzátette: számára azok a vezetők a csodálatra méltóak, akik képesek a következő választásokon túl is tekinteni és így hozni bátor politikai döntéseket, akik védelmezik a demokráciát és elősegítik a multilaterális együttműködést, mert a békés világban csak akkor tudunk együtt élni, ha megbízható nemzetközi együttműködésre alapul a létünk.

Mint emlékezetes, a Fidesz végül csak kihúzta a gyufát az Orbán különútjait, akadékoskodását, a saját politikai családjával is szembemenő tevékenységét évekig eltűrő Európai Néppártnál. Ugyan ki nem zárták az EPP-ből, de tevékenységét felfüggesztették. Ez oda vezetett, hogy a Néppárt is beleegyezett végül abba, hogy a következő hét éves költségvetés és az újjáépítési program vonatkozásában a jogállamisági feltételekhez kössék a támogatásokat. Ez Magyarország és Lengyelország gyakorlata miatt került a szövegbe, amit elfogadott már az Európai Parlament és a Bizottság. Ám Orbán és Kaczynski vétóval fenyegetőzik.

Sőt, mint tegnap kiderült: a néppárti frakció tagjai közül egyedül a Fidesz európai parlamenti képviselői nem szavazták meg az Európai Parlamentben az EU jövő évi költségvetéséről szóló javaslatot. Mint Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá: ez  alapján kezdődnek meg a tárgyalások a jövő évi keretekről az intézmények között.

Johannes Hahn a mai videókonferenciáján a Fideszre ugyan konkrétan nem tért ki, de azt szóba hozta, hogy sürget a politikai egyetértés kinyilvánítása, mivel közelednek a határidők. December 7-ig meg kell állapodni ahhoz, hogy 2021-ben az EU-nak legyen a hétéves költségvetésen alapuló éves büdzséje.

Az EPP alelnöke, költségvetési biztos a beszélgetés során bővebben is kitért a hétéves költségvetésre és az újjáépítési programra. Hogy mit mondott erről, azt angol nyelven itt lehet visszahallgatni.