Váci püspök: a keresztényekre is lehet mondani, hogy terroristák

HírKlikk 2017. október 11. 11:20 2017. okt. 11. 11:20

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége egy asztalhoz ültette Beer Miklós váci püspököt, Bolba Márta evangélikus lelkészt és Darvas István főrabbit, hogy beszélgessenek a bevándorlásról.

A hvg.hu beszámolója szerint Darvas István azzal kezdte, hogy vallástól függetlenül segíteni kell a rászorulóknak, de arról nem szóltak a korabeli tanítások, hogy akkor mi a teendő, ha a jövevények tömegével érkeznek.

Bolba Márta szerint, ha tömeggel találkozunk, akkor azokra kellene bízni a feladat kezelését, akik értenek hozzá, ezek pedig a menekültügyi szociális munkások. "De mi inkább elkezdtünk félni a segítségnyújtás helyett."

Szóba került a határra épített kerítés is, Beer ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, nem örül a fizikai határzárnak, de a tömeget valahogy kezelni kell, értelmezése szerint ezzel csak azt akarja elérni a kormány, hogy a tömeg az ablak helyett az ajtón jöjjön be. "Aki be akar jönni, az nézzen a szemünkbe" - mondta.

Bolba egyértelműen kerítésellenes, "ma már attól is kiráz a hideg, ha egy rozsdás drótkerítést meglátok az utcán sétálva". A menekültkvótáról és az 1294 menekültről, akit be kellene fogadnia Magyarországnak, azt mondta, az összlakosságra vetítve az annyira észrevehetetlen lett volna, mintha a Sziget Fesztiválra néggyel több koncertezőt engedünk be.

A főrabbi szerint a határokat védeni kell ugyan, de egyértelmű szabályok lefektetése mellett azt is meg kell határozni, hogy kiket engedünk be.

Beer Miklós szerint kevés és felszínes információnk van az iszlámról. "Ugyanúgy lehet ránk, keresztényekre is mondani, hogy terroristák vagyunk, mint a muszlimokra, ne legyünk annyira büszkék magunkra, inkább nézzünk végig a történelmünkön."

Úgy látja, a kereszténységhez, főleg a zsidósághoz képest az iszlám még a tinédzserkorban van, ráadásul sokan félremagyarázzák a dzsihádot is. Nem érti, hogy a kormány kopt keresztényeket befogad, másokat meg nem.

"Nem tudom, mit szólna ehhez Jézus. Amikor én először meglátok egy menekültet, nem azt kérdezem, hogy muszlim-e, hanem azt, hogy kér-e enni."

Egy rövid intermezzo erejéig szóba kerültek a 2015-ös kölni szilveszteri szexuális zaklatások is, Beer szerint ha a német nők a püspök szavai szerint "tisztességesen felöltöztek volna", nem történik incidens. "Mert a muszlimok a burka látványához vannak szokva" - magyarázta, érvelését mind Bolba, mind a moderátor Élő áldozathibáztatásnak minősítette.
Forrás: hvg.hu