Vádat emelhetnek a miniszterelnök ellen – akár tíz évet is kaphat a kormányfő

Föld S. Péter 2019. március 1. 15:04 2019. márc. 1. 15:04

Az MTI, amely minden fontos, az embereket érdeklő hírről gyorsan, pontosan és pártatlanul beszámol, ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, és egy sokak által régen várt hírt tett közzé. Eszerint a legfőbb ügyész vádemelésre készül a miniszterelnök ellen.

A kormányfő ellen három korrupciós bűncselekmény, megvesztegetés, hivatali vesztegetés és csalás elkövetése miatt emelnek vádat. Ezek közül a legsúlyosabb, akár tíz évre is büntethető vád a megvesztegetés, amellyel egy nagy telekommunikációs óriásvállalat tulajdonos főrészvényesével folytatott adásvételi ügyletei miatt gyanúsítják a kormányfőt.

Szintén vádat készülnek emelni telekommunikációs óriásvállalat tulajdonos főrészvényese és felesége, valamint egy, az érdekeltek között közvetítő személy ellen. A telekommunikációs óriásvállalat tulajdonos főrészvényesét azzal vádolják, hogy megvesztegették a miniszterelnököt, amikor tőle kapott gazdasági előnyökért cserébe nyomást gyakoroltak a kormányfő és felesége kéréseinek megfelelően egy hírportál híreire és cikkeire.

Egy másik ügyben a „csak” három évvel büntethető hivatali vesztegetés és csalás a vád. Ez az ügy mintegy ötvenmillió forint ajándék átadásáról, illetve elfogadásáról szól, amit két, milliárdos üzletember adott át a miniszterelnöknek és feleségének. 

Az ötvenhét oldalas vádirat részletesen felsorolja az újság lapkiadó-tulajdonosával folytatott beszélgetéseket, melyekről hangfelvétellel is rendelkezik a rendőrség. A vádirat szerint arról egyeztettek, hogy miként változtassák meg a lap irányvonalát a miniszterelnök érdekében, s cserébe miféle intézkedésekkel javítja az újság gazdasági helyzetét a kormányfő.

A kormánypárt képviselői ugyanakkor azzal vádolják a médiát, hogy nyomást gyakorolt a legfőbb ügyészre, hogy a kormányfő számára kedvezőtlen döntést hozzon, s boszorkányüldözésnek minősítették a korrupciós ügyeket. 

A miniszterelnök bejelentette, hogy az esti híradók kezdetekor, főműsoridőben beszédet mond a kamerák előtt.

A teljesség kedvéért meg kell jegyeznünk, hogy a történet nem Magyarországon, hanem Izraelben játszódik, ahol a legfőbb ügyész nem Polt Péter, hanem Aviháj Mandelblitt, a miniszterelnök pedig nem Orbán Viktor, hanem az ő közeli jó barátja, Benjámin Netanjahu.