Vagy Orbán, vagy Mészárosék hazudnak

HírKlikk 2020. január 11. 11:25 2020. jan. 11. 11:25

Érdekes ellentmondást fedezett fel Orbán és az Opus Mátrai Erőmű ügyében tett nyilatkozatai között Tóth Bertalan, az MSZP elnöke.

Egyre nagyobb a zavar a Mátrai Erőmű állami visszavásárlásának kommunikációja kapcsán.

Emlékeztetőül: Mészáros Lőrinc cége, az Opus Global Nyrt. közvetett irányítása alatt álló Status Power Invest Kft. 2018 áprilisában szerzett 61,76 százalékos mértékű közvetett befolyást a Mátrai Erőmű Zrt-ben, mintegy 11 milliárd forintért. Az új irányítás alatt gyorsan veszteségesre fordult az erőmű üzemeltetése. Ennek ellenére, a tulajdonosok 11 milliárd forintot vettek ki az eredménytartalékból, ami a korábbi években halmozódott fel. Mindezek után pedig közölték, hogy az állam visszavásárolja a sokmilliárdos felújításra, korszerűsítésre szoruló erőművet.

Nem véletlenül került szóba ez a kérdés is Orbán Viktor sajtótájékoztatóján, ahol a miniszterelnök elmondta: tízezer ember munkahelye és sorsa múlik az erőmű megvásárlásán, és azért kell megvenni a céget, mert Mészárosék nem tudták volna biztosítani az átalakításhoz szükséges egymilliárd dollárt.

 „Transzparens ügyletről van szó, amely jogilag még nem ért véget, nemzetközi cég fogja átvizsgálni, felértékelni az erőművet. Ennek minden részlete nyilvános lesz” – mondta a miniszterelnök.

Itt azonban van némi probléma. Ahogy azt Tóth Bertalan, az MSZP elnöke észrevette és Facebook-posztjában meg is írta, vagy ez a kijelentés hazugság vagy OPUS Global Nyrt. hazudott, amikor 2019. december 23-án közleményben azt írta: a társaság végleges szerződést kötött az MVM Zrt.-vel a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66 százalékos tulajdoni hányadának értékesítéséről.    

A polgári jog értelmében, a felek megnevezése, a tárgy, és az ellenszolgáltatás megjelölése hiányában, nem tud érvényes szerződés létrejönni, ezért az OPUS tőzsdei nyilatkozata arra utal, hogy a felek a vételárban már megegyeztek – világított rá Tóth Bertalan.

Orbán nyilatkozata viszont ennek szöges ellentétére utal. Valaki tehát nem mond igazat. Az igazság kiderítése érdekében, további lépéseket tettem – közölte az MSZP elnöke.