Vajda nyert, tíz fős lesz az MSZP frakciója

Millei Ilona 2022. április 9. 16:37 2022. ápr. 9. 16:37

Vajda Zoltán, a Párbeszéd politikusa nyerte a választást Budapest 13-as számú, XVI. kerületi központú egyéni választókerületében a kormánypárti Szatmáry Kristóf előtt. Ez a külképviseletekről hazahozott, külföldön leadott illetve átjelentkezett szavazatok megszámolása után derült ki. Így az MSZP-Párbeszéd Szövetségnek lett a legtöbb mandátuma – tíz az MSZP-nek és hat a Párbeszédnek – az ellenzéki oldalon.

Vajda Zoltántól gyorsinterjút kértünk. Viccelődve azt mondta, az eredmény hallatán nagyon örül, de most lett csak igazán ideges, hiszen nagy feladat vár rá. Úgy vélte, egy egészen új ellenzéki magatartás kell, amire most már felhatalmazása is van. Az a terve, hogy ezt véghez is viszi, és alig várja, hogy az MSZP közösségével együtt megcsinálja. Úgy vélte, most komoly feladatok előtt állnak. 

Mint ismert, a külföldi szavazatok megszámolása előtt Szatmári Kristóf 38 szavazattal vezetett Vajda Zoltán előtt. A külföldön leadott szavazatokkal ez az eredmény fordult meg. 

Vajda Zoltán közel 500 szavazattal nyert, és ezzel a Magyar Szocialista Párt frakciójának létszáma újabb képviselővel gyarapodik. Az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség a szociáldemokrata, zöld értékeket 16 fővel, a legnagyobb ellenzéki parlamenti erőként fogja képviselni a Parlamentben.