Vajna állami temetésével nem foglalkozik a közpénzeket felügyelő ÁSZ

NVZS 2019. január 30. 09:23 2019. jan. 30. 09:23

A közpénzek felett őrködni hivatott ÁSZ nem érzi úgy, hogy a hatáskörébe tartozna a közpénz egy különös elköltési módjának az értékelése. Portálunknak nem kívántak érdemben válaszolni ugyanis a kérdésre: az ÁSZ szerint jogszerűen megtehető-e, hogy egy közpénzen szervezett temetést (amikor az elhunytat az állam saját halottjának tekinti) zártkörűvé nyilvánítják a család kérésére.

„Tájékoztatom, hogy az Állami Számvevőszék az állami temetések megszervezésében nem illetékes, továbbá az ÁSZ az ellenőrzéseit nem érintő jogértelmezési kérdésekben nem foglal állást” – ezt a hivatalos választ kaptunk az Állami Számvevőszéknek feltett kérdésünkre.

Arra próbáltunk ugyanis szakértői választ kapni, hogy megteheti-e a hatalom, hogy a család kérésére a nyilvánosság, beleértve a sajtónyilvánosság kizárásával rendezzen egy olyan állami temetést, amelyet a költségvetésből finanszíroznak.

A válasz azért is furcsa, mivel az ÁSZ honlapján a szervezetet bemutató írás első mondatai a következők:

„Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, a magyar demokratikus államberendezkedés garanciális alapintézménye. Elsődleges feladatunk, hogy megállapításainkkal, javaslatainkkal támogassuk a közpénzekkel, közvagyonnal való szabályos, célszerű, eredményes és hatékony gazdálkodást, valamint elősegítsük a jól irányított állam kiépítését, a jó kormányzást.”

A kérdést feltettük egyébként Mellár Tamás független országgyűlési képviselőnek, a Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnökének is. Ő a többi között kifejtette, hogy: „nem tudok olyan törvényről, amelyikkel szembe menne, hogy egy közpénzből rendezett temetésről kitiltják a nyilvánosságot, ugyanakkor ez szembe megy minden erkölcsi, etikai szempontnak”.

Hozzátette azt is: „Ha a hozzátartozók ennyire kerülni szerették volna a nyilvánosságot, akkor szerencsésebb lett volna, ha teljesen a magánszférában hagyták volna a temetést, beleértve annak finanszírozását is, így lehetne kerek a történet”.