Válaszféle Németh Szilárdnak

Korózs Lajos 2018. szeptember 19. 18:06 2018. szept. 19. 18:06

Németh Szilárd a Honvédelmi Minisztérium államtitkára szerint az egészségügyben csak „műbalhé” folyik, amit az ellenzék gerjeszt. Továbbá azt is mondja, hogy: a Honvédkórházban nincs „helyzet”, az egészet csak az ellenzék fújja fel.

Hát akkor nézzük sorjában: Ön szerint az műbalhé, hogy: 2015 óta rohamosan romlik a helyzet. A Honvéd kórház sürgősségi osztályán több, mint 30%-kal nőtt az elhalálozások száma egy év alatt!

Továbbá: A Honvéd kórház sürgősségi osztálya a földszinten néha olyan, mint egy frontkórház - hiszen átlagban az év minden napján meghal ott egy ellátásra szoruló honfitársunk - a felsőbb szinteken pedig a betegellátási válságért felelős kormánytagok, VIP ellátásba részesülnek.

Az műbalhé, hogy az adatok szerint az elmúlt három évben egyre több lett az ellátandó beteg – tavaly már tudtommal 64 ezer ember –, miközben az orvosok száma egyre kevesebb. Ismereteim szerint tavasszal még 39 orvossal rendelkezett a centrum, mostanra ez a szám tízzel kevesebb.

A sürgősségi osztályon naponta átlagosan 150-160 beteget fogadnak, de nem ritka, hogy 180-200 beteg fordul meg. Ahogy előbb említettem, 2015 után kezdődött egy minőségromlás az Honvéd SBO-n. Balhé, balhé hátán volt az elmúlt három évben.

A még szabad média több ilyen esettel foglalkozott. Az műbalhé, amikor januárban órákig hagytak haldokolni egy férfit a Honvéd sürgősségi osztályán. Ezzel a rendőrség is foglalkozott, nemrég zárta le a vizsgálatot. Igaz azt állapította meg, hogy nem történt bűncselekmény. Ettől az eset még megtörtént államtitkár úr!

Az műbalhé, amit egy XV. kerületi háziorvos tett közzé, akinek egy betege meghalt, miután hazaküldték a sürgősségiről. Dr. Mateisz Erzsébet nyílt levélben tárta a nyilvánosság elé az esetet. Ő  „NO GO”zónának nevezve a Honvéd sürgősségi osztályát. Az orvos szerint a Honvéd híre borzasztó, a betegek rettegnek, hogy az SBO-ra kerülnek, nem mennek oda indokolatlanul.  Ezt írta az orvosok kollégája. Nem én.

Ha nincs balhé, akkor miért jelentettek be két héttel ezelőtt egy nagyvonalú bérelemelést? Az ígéret szerint a váltásvezetők (vezető sürgősségi szakorvosok) bérét 5 ezer forintról 13 ezerre, az osztályon dolgozó szakorvosokét és sürgősségi szakorvosokét pedig 4 ezer forintról 10 ezerre emelné a kórház vezetése.

Apropó: honnan akasztották le a pénzt? És, ha a Honvédban lehet, akkor máshol miért nem? Vagy minden más kórházban így lesz? De ugye, nincs balhé!

Már Zacher lemondása (maga a balhé) másnapján beígérte a kórház vezetése a sürgősségi osztály elavult műszereinek cseréjét.

Újabb apropó: honnan akasztották le a lélegeztető gépeket, a beteg őrző monitorokat? És másoknak is lesz belőlük onnan, ahol ezek voltak? Esetleg előbb balhénak kell lenni és lehet sorba állni a raktárak előtt???

Végezetül én azt gondolom, hogy amíg betegellátási válság van Magyarországon, addig egy kormánytag sem jogosult külön orvosi ellátásra.