Válogatott kósaságok

Csanádi Dávid 2019. december 6. 11:14 2019. dec. 6. 11:14

Ismét kitett magáért Kósa Lajos, a Nagy Nemzeti Nevettető. Ezúttal a Heti TV élő adása kezdett neki olyan kellemetlenné válni, hogy úgy érezte, azonnal el kell hagynia a stúdiót. Az adást is le akarta tiltani, csak ugye azt elég nehéz, ha egyszer élő a műsor. Kósa kétségtelenül nagy formában van, de nem ma kezdte…

Hutuszik és fémkupakok

Kósa Lajos máig legemlékezetesebb alakítása, amikor példaként kívánta emlegetni a ruandai népirtást, ám kissé belebonyolódott az egymással harcban álló törzsek nevébe.

Egyébként – bár élő műsor adásba kerülését most akarta először letiltani, korábban is próbálta az újságírókat jó cenzorként maga mögé állítani. Az RTL Klub stábjának például azt a kérdést szegezte, hogy „Nem tudna valami olyan kérdést feltenni, amire pozitívan lehetne válaszolni?”. Mindezt egy anyatejgyűjtő-állomás bezárása kapcsán. Bizonyára ezt is egy folyosói beszélgetésben ajánlotta neki Habony Árpád, mint a provokatív újságírói kérdések kezelését.

Bizonyára mindenki emlékszik arra is, amikor az adómódosításokat a fémkupakok elleni harccal próbálta magyarázni: „Az árak, a szolgáltatás adóztatását, a jövedék esetében, a fémkupak esetében, amelyek termékként jelentkeznek, és az olyan környezetvédelmi szempont, hogy a fémkupakoknak az ügyében fellépve próbáljuk meg ezt a szemetet csökkenteni”.

Még ne kiabáljunk „Bravó, Lajos"-t, nem illik szám közben tapsolni, messze még a vége.

Kósa, amikor vicces akar lenni

Hősünk alighanem tisztában van mulattató képességeivel, mert kipróbálta magát a stand up műfajban is – műsorából nem csak az derül ki, hogy Brüsszel áll, de mégis meg kell állítani a Földdel együtt, hanem az is, hogy a plakátkampánynak van eleje, közepe és vége.

Azt pedig szintén elmondhatta volna neki Habony Árpád egy folyosói beszélgetésben, hogy rém kínos, ha a saját maga által (rosszul) elmondott viccen csak ő nevet, és „Érti?” felkiáltással ostromolja beszélgetőpartnerét.

Kósa Lajos viccet mesél

„Édesanyám senkinek se strómanja, senkinek sem”

Kósa Lajos fenti kijelentése szállóigévé vált, megzenésítették, csak éppen az nem derült ki a mai napig, hogy a politikus 83 éves édesanyja miért adta a fejét sertéstenyésztésre 123 millió forintos állami támogatással, ahogy később arra sem, hogy miért egészítette ki még agrárportfólióját egy gabonatermesztó céggel is. Rossznyelvek szerint, egyébként ilyen esetben valóban nem beszélhetünk strómanról, legfeljebb strówomanről.

Édesanyja mellett, még egy hölgy játszott fontos szerepet Kósa mulattatói pályafutásának alakulásában, hiszen az egész ország rajta röhögött, amikor bedőlt a Csengeri Örökösnő néven elhíresült nőnek, aki (szó szerint) soha nem látott 1300 milliárdos örökségét szerette volna befektetni a segítségével. Ezután kifejezetten erős kijelentés volt, amikor azt állította, hogy „a hazai ellenzéknek értelmezhető programja, és intellektuálisan jelentős vezetői sincsenek”.

2019, a katarzis éve

Nem állítjuk, hogy Kósa Lajos nevettetői pályája zenitjére ért az idén, de azért kitett magáért. Például azt állította, hogy a Parlament mélygarázsának biztonsági rendszerét egy hétvége alatt megbütyköli a haverokkal. Egyik legemlékezetesebb állítása is az idén született: eszerint a brazil esőerdő lángolásakor nem is az erdő égett, hanem a bozótos…

És ez az év az, amikor Kósa egy másik műfajban is kipróbálta magát. A mulatságostól ugyanis egészen messze volt, amikor néhány napja elzsidózta magát, mondván: „Az antifasiszták összeálltak az újnyilasokkal, a zsidók kénytelenek voltak, vagy lehet, hogy jól is esett nekik a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe”.

Kósa drámai karrierje azonban rövid életűnek látszik. Mondhatnánk úgy is, hogy csúfosan belebukott, de az ő esetében a bukás mást jelent, és attól egyelőre – úgy tűnik – messze van. Mondjuk úgy, hogy a drámai fellépést követően, visszatért a jól megszokott komikusi szerepkörbe a bevezetőben emlegetett élőadás-letiltási kísérletével.

Biztosak vagyunk benne, hogy nem ez volt a Nagy Nemzeti Nevettető utolsó fellépése, de azért idézzük fel eddigi pályafutása csodálatos pillanatait Zsúr Pubi youtube-on fellelhető összeállításával: