Válsághelyzet a migránsok miatt is

HírKlikk 2021. február 28. 09:30 2021. feb. 28. 09:30

Nemcsak a koronavírus-járvány miatt van válsághelyzet Magyarországon, hanem az állítólagos tömeges bevándorlás miatt is. A Magyar Közlönyben szombaton jelent meg az a rendelet, amely fél évre ismét meghosszabbítja ezt a válsághelyzetet. Talán nem mindenki emlékszik már rá, a kormány 2015-ben előbb csak a határnál lévő megyékre hirdette ki a válsághelyzetet, majd 2016 márciusában az egész országra kiterjesztette. 

A törvény értelmében a kormány akkor hirdethet ki válsághelyzetet, ha a menekültek száma egy bizonyos mértéket meghalad, vagy ha „bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakul ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti”. Mindennek számszerű feltételei is vannak, de ha mégsem jönne egy hónap átlagában naponta ötszáz menekült, vagy például egy hét átlagában naponta kétezer ember, akkor lehet hivatkozni a közbiztonság veszélyeztetésére is. 

Mindez magyarázat lehet arra is, miért járja végig rendszeresen az immár csak nevében közszolgálati médiát a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György legutóbb éppen pénteken este mondta el, hogy több mint 15 ezer határsértőt fogtak el eddig idén a magyar határokon. Kifejtette, többségüket a határ térségében fogták el a hatóságok, illetve megakadályozták őket abban, hogy átjussanak a kerítésen. Azt is közölte, hogy 174 embercsempész ellen indítottak eljárást. Nem meglepő, a legtöbb elfogás a magyar-szerb határszakaszon volt. 

A hasonló nyilatkozatokban azonban a főtanácsadó nem elégszik meg az egyszerű számadatokkal. Ezúttal is kitért arra, hogy 2015 óta az Európai Unió intézményei, bírósága olyan döntéseket hoznak, amelyek nincsenek összhangban a magyar jogszabályokkal, a kialakult határőrizeti operatív helyzettel, a belbiztonság garantálására vonatkozó kormányzati kötelezettséggel. Ez tehát indokolhatja a szigort. Bakondi György azt is leszögezte, hogy a magyar kormány továbbra is vállalja a vitákat és érvényesíti álláspontját. Úgy fogalmazott, hogy a „migránsok mindent semmibe véve szabadon kóborolnak", és ennek az eddigi közbiztonsági, nemzetbiztonsági kockázatok mellett, már komoly közegészségügyi kockázata is van.