Változás készül a bankkártyás fizetésnél

HírKlikk 2020. február 24. 05:30 2020. feb. 24. 05:30

Az Európai Bizottság ősszel egy egységes integrált uniós pénzforgalmi piacra vonatkozó stratégiát terjeszthet elő, amelynek célja a nemzeti pénzforgalmi szolgáltatások használatának megkönnyítése Európában, és a két nagy nemzetközi kártyatársaságtól – a Visatól és a Mastercardtól – való függőség csökkentése lenne.

Az egységes eurófizetési rendszer (SEPA) egységes átutalásokat tesz lehetővé az EU-n belül. A kártyás ügyletek számára ez azonban még messze áll a realitásoktól, miután a nemzeti bankkártyarendszerek és bankok még mindig nem látják az üzleti megoldását a pénzforgalmi piacokon az összekapcsolhatóság és az átjárhatóság korlátainak leküzdésére, valamint a közös standardok meghatározására – írja az Euractiv nyomán a Napi.hu.

Az Európai Központi Bank (ECB) ugyanakkor úgy véli, hogy az új techcégek által kínált azonnali fizetések szolgáltatása a bankkártyák számára is kínálhat erre lehetőséget előbb-utóbb. Ez pedig mind a kártyatulajdonosok, mind a kereskedők előnyére válhat. Az EU-ban egyébként a nem készpénzes tranzakcióknak 52 százaléka kredit kártyás fizetésekkel történik, amit főleg annak a kényelmes, gyors és biztonságos használatának tulajdonítanak.

Az Euractiv szerint, az Európai Bizottság ősszel várhatóan egy javaslatcsomaggal áll elő egy európai „innovatív, integrált és versenyképes lakossági pénzforgalmi piacra", hogy felvegye a versenyt a globális cégekkel – mondta a brüsszeli portálnak egy uniós forrás. Emellett az Európai Bizottság munkaprogramjában szerepel még egy digitális pénzügyi stratégia is. A jogszabályok megalkotása előtt viszont hamarosan elindítanak egy konzultációt is a fizetésekről.

Valamilyen fajta racionalizálásra azért lenne szükség, mert – mint azt egy uniós tisztviselő magyarázta a brüsszeli portálnak – annyira fragmentált Európán belül a nemzeti kártyás fizetési piac, hogy még a legnagyobb szolgáltatóknak is vannak olyan szolgáltatásai, amelyeket csak egyes tagállamokban lehet elérni. Ennek pedig az az eredménye, hogy nagyobb – nem feltétlenül európai – szolgáltatókat kell igénybe venni, még akkor is, ha európai fizetési szolgáltatást szeretnének ajánlani – tette hozzá a tisztviselő.

A cél az lenne, hogy csökkentsék a függőséget az olyan globális szereplőktől, mint a Visa vagy a Mastercard, ami összhangban lenne az EU azon céljával is, amely szerint erősítené az európai szuverenitást. Ehhez az ECB már kijelölte az utat a 2018 novemberében elindított TARGET azonnali fizetési rendszerével (TIPS), amely támogathatja a nemzeti kártyarendszerek összekapcsolását és átjárhatóságát, így biztosíthatóvá válhat egy teljes pán-európai lefedettség. Ez az ECB szerint egy lehetséges alternatíva lehet egy európai kártyarendszer létrehozásához. Az európai jegybank egy egységes logó létrehozásának ötletét is felvetette, amellyel jelezni lehetne az EU új, pán-európai kártyájának elfogadóhelyeit.

A Magyar Nemzeti Bank múlt évi közleménye szerint, 2019 első félévének végén 101,6 millió fizetési számlát vezettek a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók. A belföldi kibocsátású kártyák száma ugyanakkor 9,5 millióra nőtt, ezen belül lakossági kártyából 50 ezerrel lett több.

A jegybank meghatározónak nevezte az érintőkártyák 144 ezret meghaladó bővülését. Arányuk az összes fizetési kártyán belül 2019 második negyedévének végén meghaladta a 81 százalékot.

Forrás: Napi.hu