Változtatna a maszkviselésen az egyik szakszervezet

HírKlikk 2020. szeptember 25. 05:00 2020. szept. 25. 05:00

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnökét arról kérdezte a Blikk, hogy miért is kell kétóránként szünet a maszkot viselőknek.

A KASZ azzal a kéréssel fordult a munkáltatókhoz, hogy kétóránként tíz perc szünetet biztosítsanak az alkalmazottaknak, hogy a maszkjukat lecserélhessék.

A maszkviselés új dolog, erre jelenleg nincs szabályozás, mert korábban, a koronavírus-járvány előtt, erre nem volt szükség. Ezt a monitor előtti munkavégzéshez tudnám hasonlítani, ott is kénytelenek voltak munkavállalókat védő szabályokat bevezetni, ahogy elterjedtek a számítógépek – mondta a lapnak Karsai Zoltán.

Az elnök szerint, a hosszan tartó maszkviselés megviseli a dolgozókat, légszomjról, rosszullétről, a szemüvegesek szemirritációról számoltak be, ezért szükségük van arra, hogy egy kis pihenő alatt biztonságosan levehessék a maszkot. Ráadásul a benedvesedett maszkok táptalajai lehetnek a kórokozóknak

A jelenlegi gyakorlat szerint, nyolc óra munkavégzés esetén egy húsz-, legfeljebb harmincperces szünetet engedélyeznek, ami alatt meg kell oldaniuk az étkezésüket is. A négyórás részmunkaidősnek jelenleg nem jár szünet.

Arra a kérdésre, hogy mennyire tudják megoldani a munkáltatók a javasolt kétóránkénti szünetet, Karsai elmondta, hogy munkaszervezést igényel, de ha egy cég ezt nem tudja megoldani, ott létszámproblémák lehetnek. De van már olyan vállalat, amely jelezte, biztosítani fogják a szünetet a dolgozóik számára.

Forrás: Blikk