Van, amikor Orbán enged

HírKlikk 2020. május 26. 08:29 2020. máj. 26. 08:29

Orbán Viktor enged, amikor kemény ellenállásba ütközik – írta a jobboldali konzervatív újság véleménycikkében a lap vezető szemleírója. Orbán szidalmazza Brüsszelt, de most az Európai Unió nyomására változtat a menekültügyi gyakorlatán, mert pontosan tudja, hol állna Magyarország, ha nélkülöznie kellene a brüsszeli támogatásokat – olvasható a Die Weltben.

Az európaiaknak a mai napig nem sikerült olyan fogást találni a menekültügyön, amely megfelelne az európai értékeknek, és mégis védi az EU határait. A németek ezt nehezen veszik tudomásul, és inkább a kelet-európai tagállamokat vádolják a határaik lezárása miatt. A balkáni útvonalat választók nem Magyarországra, és nem is Lengyelországba akarnak menni, hanem Németországba, „ahol sok hibát követtünk el e téren, és például ma már mindenkinek joga van menedéket kérni” – olvasható.

Az unión belüli hibák és gyenge pontok azonban nem jogosítják fel az új tagállamokat, arra, hogy megsértsék azt az értékkánont, amelyet a vezetőik a csatlakozáskor aláírtak. Ezt az Európai Bíróság is kiemelte a minapi ítéletében. Magyarország eleget tesz az ítéletnek, és ezzel elismeri, hogy az európai jog felülírja a nemzeti jogot. Orbán Viktor szidhatja a „kimerült” brüsszeli elitet és keresheti a lengyel PiS közelségét, amely szintén a nyugati „lumpen-liberalizmust” ostorozza, de a magyar miniszterelnök pontosan tudja, hogy mit jelent az országa számára az EU, és hogy hol lenne Magyarország, ha nélkülöznie kellene a brüsszeli támogatásokat.

Orbán taktikája az, hogy belpolitikai okokból a fehér izzásig bosszantja fel az európaiakat, de a szakítást elkerüli. Ezzel a magatartással továbbra is számolni kell, amint azzal is, hogy Magyarország nem képes az EU-val szembeni bírálatait konstruktív javaslatokká alakítani. „Budapest Európa-politikája három szóból áll: nem, nem, és nem. Ezzel saját magát fosztja meg attól a súlytól, amellyel rendelkezhetne az Európai Unióban. Mindenesetre legalább enged a bírák ítéletének. És ennél többet valószínűleg nem lehet kihozni ebből. Sajnos” – írta a szerző.

Forrás: Hírklikk