Van esély a győzelemre, de még sokat kell dolgozni érte

Sebes György 2021. október 15. 06:51 2021. okt. 15. 06:51

Az ellenzéknek az erőforrásokból és a kormánypárti médiatúlsúlyból adódó hátrányát csak a személyes jelenléttel lehet ellensúlyozni. A Republikon Intézet stratégiai igazgatója minden pártot és jelöltet arra bíztat tehát, hogy menjenek el mindenhová a választók közé, mert az előválasztás sikere is erre predesztinálja őket. Virág Andrea egy korábbi nyilatkozatában érthetőnek nevezte, hogy a második forduló előtti kampányból a valóban kis településeket kihagyták, de a Hírklikknek arról is beszélt, hogy az általános választásnál már egészen más stratégia szükséges.

– Az előválasztáson valóban nem annyira fontos a szavazatszerzés a kistelepüléseken?

– Ez így túlzás, de az már legitim stratégia, ha elsősorban a nagyobb városokra koncentrálnak. Ennek két oka van. A nagyvárosokban több ellenzéki szavazó lakik, mint kistelepüléseken, ugyanakkor a választóknak nem is kell ott szavazniuk, ahol az állandó lakcímük van. A második fordulóban ugyanis egyetlen választókörzet az egész ország, tehát bárki bárhol voksolhat. Érdemes tehát a nagyobb városokra figyelni, már csak azért is, mert azokban – értelemszerűen – többen laknak. Készítettünk egyébként egy elemzést arról, hogyan sikerült az első fordulóban a mozgósítás és abból kiderült, hogy ez annál jobban ment, minél nagyobb a település. Ilyen szempontból tehát racionális meggondolás, hogy a miniszterelnök-jelöltek most inkább a nagyvárosokban kampányolnak, hiszen hiába ér el valaki jó eredményt egy kisebb településen, azt könnyű kompenzálni mondjuk a budapesti voksokkal.

– A második fordulóban rekordhoz közeli a részvétel minden nap. Ezek szerint tehát a mozgósítás sikerült?

– Ez annál is inkább fontos, mivel sokan tartottak attól, hogy a második forduló előtti csatározás, a visszalépés körüli vita taszíthatja a választókat. Várható volt, hogy Karácsony Gergely és a kiesett jelöltek hívei csalódottak lesznek, és nem mennek el ismét szavazni. Egyelőre azonban nincsenek erre utaló jelek. Persze szombat estére alakul ki a teljes részvétel, de ez eddig minden várakozást felülmúlt.

– Ez az előválasztás azonban csak „előjáték”, a fontos a jövő évi országgyűlési voksolás lesz. Ott azonban egészen más stratégia kell majd a mozgósításhoz.

– Az valóban egy teljesen más kampány lesz. Az előválasztás a legtöbb pártnak és a legtöbb politikusnak arról szólt, hogy rábírják az elkötelezett ellenzéki szavazókat a voksolásra. Vagyis a célcsoport az ellenzék elkötelezett része volt. Márki-Zay Péter talán az egyetlen, aki nem a nyilvánvalóan ellenzéki szavazókhoz beszélt. Ahhoz azonban, hogy az ellenzék jövőre sikeres legyen és többséget szerezzen a parlamentben, nem elég megszólítani ezt a létező ellenzéki tábort. Feltétlenül szükségük lesz arra is, hogy valahogy eljussanak a most még bizonytalan, de az ellenzékre nyitott szavazókhoz és meggyőzzék őket arról, érdemes elmenni és rájuk szavazni. Az ellenzéki stratégia fontos elemének kell lennie, hogy beazonosítsa azokat a választókerületeket, amelyeket 2018 után át tud fordítani. Az ellenzék – szétszabdaltsága miatt – alig tudott labdába rúgni az egyéni választókerületekben, összesen 15-öt szerzett meg majdnem négy éve. A Republikon Intézet számítása szerint azonban további 34 van, amely a hat párt együttműködésével nyerhetővé válik. Ezekben az akkori ellenzéknek többsége volt ugyan, de mivel nem együtt indultak, a fideszes jelölt tudott győzni. Persze azóta változhattak az erőviszonyok, tehát ez csak egy hozzávetőleges számítás, de az is biztos, hogy ez sem elég. Még több választókerület kell, ahol sikerrel szerepelhetnek, tehát ezek megszerzésére nagyobb figyelmet és sokkal több erőfeszítést kell fordítani. 

– Miként érhető el, hogy ahol lehet esélyük, ott valóban győzzenek?

– Az első lépés az előválasztás volt, két okból is. Az összefogással megszületett a győzelem technikai előfeltétele. Ha a hat párt külön állítana ezeken a helyeken jelöltet, akkor aligha nyerhetnének. Ráadásul az előválasztással az ellenzék elért olyan választókhoz is, ahol korábban ez nem feltétlenül volt jellemző. A pártok mind a 106 választókerületben jelen voltak, mindenhol kampányoltak. Láthatták őket a bizonytalan szavazók is. Tudtak tehát találkozni a sátraknál, a piacokon, különböző fórumokon az ellenzéki politikusokkal. Ez a személyes jelenlét az elmúlt egy évtizedben hiányzott az ellenzéki politikából. Nem hiába mondja el minden elemző és politikai szereplő is, hogy szükség van a személyes jelenlétre, találkozni kell Budapesten és a nagyvárosokon kívül is a választókkal. Ez az ellenzéki pártok nagy tartozása, de most az előválasztás – ha úgy tetszik – belekényszerítette őket, hogy legalábbis elkezdjék bepótolni. Nagyon fontos, hogy ezt a munkát ne is hagyják abba. Nem szabad magukra hagyni azokat a választókat, akiknek sokat jelentett, hogy most végre találkozhattak az ellenzéki politikusokkal. Mindenhol erre van szükség, tehát nemcsak a nyerhető körzetekben. Hiszen listára mindenütt szavaznak, a töredékszavazatok onnan is beszámítanak, vagyis egyetlen egyéni választókerületet sem lehet lebecsülni. A fókuszt természetesen a sorsdöntő kerületekre kell helyezni. Az ellenzéknek az erőforrásokból és a kormánypárti médiatúlsúlyból adódó hátrányát csak a személyes jelenléttel lehet ellensúlyozni.

– Ebben a helyzetben tehát a kistelepüléseknek is jelentős szerepük lesz.

– A választást nem lehet megnyerni csak a nagyvárosokban. Még akkor sem, ha rengeteg szavazó él a városokban és az ellenzéknek kétségkívül Budapesten és a nagyvárosokban van előnye a kormánypártokkal szemben. A kistelepülések most jobbára a Fidesz felé billennek, az ellenzéknek azonban törekednie kell ennek kiegyenlítésére. Nem lehet úgy gondolkodni, hogy ezeken a helyeken úgysem lehet behozni a kormánypártok előnyét, tehát nem is kell foglalkozni velük. Ha néhány ellenzéki párt úgy is vélte, hogy az előválasztáson ott nem kell kampányolni, az általános választásokon kulcsfontosságúak lehetnek.

– Ön szerint a helyzet átfordítható, sikerre vezethet a kampány?

– Az ellenzéknek 2010 óta most van a legnagyobb esélye a győzelemre. A kutatások azt mutatják, hogy az ellenzék és a kormánypártok fej-fej mellett állnak, de az előválasztás jelentős pluszt adott az ellenzéknek, hiszen sok helyre eljutott. Minden megvan tehát ahhoz, hogy sikeresek lehessenek. Azonban arra lesz szükség, hogy továbbra is olajozottan működjön a hatpárti együttműködés. Az előválasztás lezárásig lehetett vitázni, eddig kellett rendezni a belső konfliktusokat. Fél évvel vagyunk a választás előtt, már nem lehet ezekkel tovább játszani. Ráadásul az ellentétek olyanok, hogy a választóknak kell dönteniük, nem a pártoknak egymás között. Mostantól közösen kell politizálniuk, szorosan együttműködve. Egy jó kampánystratégiával lehet esély a győzelemre, de ahhoz még rengeteget kell dolgozni.