Van olyan háziorvos, aki már elkezdte beadni a negyedik oltást

NVZS 2022. január 4. 07:45 2022. jan. 4. 07:45

„A kormány ugyan nem mondja ki direktben, de gyakorlatilag a negyedik oltásra is buzdít, hiszen arra kéri a lakosságot, hogy ’az ismétlő oltást vegye fel mindenki, aki négy hónapnál régebben volt oltva’ – egyébként pedig szerintem is tegyék ezt az emberek” – reagált Falus Ferenc kérdésünkre: mi újság a negyedik oltással idehaza. A korábbi országos tiszti főorvos szerint amúgy a háziorvosok egy része már el is kezdte ezek beadását. Ami pedig a Pfizer Covid-tablettáját illeti: a szakember szerint nagyon jó lenne, ha mielőbb engedélyeznék, bár – tette hozzá – azt a fertőzés után nagyon gyorsan el kell kezdeni szedni, s nálunk ez kemény dió, miután gyakorlatilag megszűnt a kontakt-kutatás. Úgy véli, hogy Magyarországon a valós megfertőzöttek száma már ma is feltételezhetően a hivatalos napi adatnak minimum a tízszerese.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy elkezdik a negyedik Covid-oltás beadását a 60 éven felülieknek és egészségügyi dolgozóknak, miután itt a járvány ötödik hulláma – jelentette a The New York Times. Izrael – amely a világon az elsők között kezdte el a tömeges oltásokat a koronavírus-járvány elején – most ismét az élen jár abban is, hogy ott kezdik el először használni a Covid-tablettákat. Izraeli lapjelentések szerint december 30-án érkezett az országba a Pfizer koronavírus elleni tablettájának első szállítmánya, amit a veszélyeztetett csoportokba tartozó fertőzötteknek fognak adni. A Paxlobid nevű gyógyszert nem sokkal korábban jóváhagyta az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti szerve (FDA) is.

A Pfizer klinikai tanulmánya szerint a gyógyszer 89 százalékkal csökkentette a súlyos betegségek vagy a halálozás kockázatát. Bár a kísérletet a koronavírus Delta-változatával végezték, a vállalat laboratóriumi vizsgálataiban a Paxlobid jó teljesítményt mutatott az Omikron-változattal szemben is – emelte ki az Infostart.

Nálunk vajon hogyan áll a negyedik oltás, az ötödik hullám, illetve a tabletta elérhetősége? – kérdeztük Falus Ferencet. No meg azt is, hogy ő mit tanácsol, mit lát jónak?

A korábbi országos tiszti főorvos, a maga részéről szükségesnek tartja a negyedik oltás felvételét mindazok körében, akik négy hónapnál régebben lettek beoltva, már csak azért is, mert „az Omikron terjedéséből azt látjuk, hogy akárhány oltást is kapott valaki, akkor is megfertőződhet a vírussal”. Szerinte amúgy a kormány is ezen az állásponton van, azaz támogatja a negyedik oltás felvételét, még akkor is, ha ezt nem deklarálja egyértelműen.

Az ismétlő oltást mindenki vegye fel, aki négy hónapnál régebben kapta meg a harmadik oltást – sugallja Falus. Szerinte egyértelműen ez a hivatalos kormányzati propaganda. Sőt, a maga részéről úgy látja, hogy a háziorvosok egy része már el is kezdte azoknak a beoltását a negyedik adaggal, akiknek a szervezetében nem megfelelő az ellenanyagszint. „S ez mindenkire igaz, aki hat hónapnál régebben volt beoltva” – tette hozzá.

Szükség van az újabb oltásra, hiszen az Omikronról azt látjuk, hogy akárhány oltást is kapott valaki, akkor is megfertőződhet a vírussal – fejtette ki portálunknak a szakértő. A vírusvariáns kapcsán arra is emlékeztetett, hogy fogalmunk sincs arról sem, milyen gyakoriak a szövődményei a szívben, vesében, agyban, stb. S arról sem, hogy milyen a poszt-Covid-szindróma gyakorisága az esetében.

Mindezeket szem előtt tartva, azt tanácsolom, hogy akik eddig nem kapták meg a fertőzést, a következő hat hétben nagyon szigorúan hordják az FFP2-es maszkot, ne menjenek tömegbe” – mondta Falus, aki mintegy saját magát is pontosítva hozzátette: ez a beoltottakra is vonatkozik. „Tulajdonképpen mindenkinek ezt tudom tanácsolni, de leginkább azoknak, akiket eddig elkerült a vírus”.

Miután hat hetet említett, óhatatlanul felmerül a kérdés, szerinte közeleg az ötödik hullám? „Nem közeleg, már benne vagyunk az ötödik, azaz az Omikron- hullámban” – vágta rá, kifejtve, hogy ez egyértelműen látszik az adatokon. Két héten belül pedig már a kórházi megbetegedések számában is jelentkezni fog. A statisztika nem fogja tudni követni a fertőzések egyre növekvő számát, már csak azért sem, mert gyakorlatilag megszűnt a kontaktus-kutatás, s az enyhe tünetesek nem is fordulnak orvoshoz, legfeljebb saját magukat tesztelik – fejtette ki, rámutatva: „a valós megfertőzöttek száma már ma is feltételezhetően a hivatalos adatok napi minimum tízszerese”.

Rákérdeztünk arra is, hogy mi a véleménye a tablettáról, amit Izraelben már elkezdenek használni. Emlékeztetett arra, hogy miközben az oltás a betegség megelőzésére szolgál, a tabletta a fertőzés súlyosságának az enyhítésére, megállítására van. A tabletta olyan folyamatot indít el szervezetben, amely megakadályozza, hogy a vírus gyorsan szaporodjon, a kevesebb vírust pedig az immunrendszer jobban le tudja győzni. Éppen ezért a fertőzés után minél korábban el kell kezdeni szedni, akkor igazán hatékony. Ám ennek nálunk komoly akadálya van, nevezetesen az, hogy nincs elég tesztelés. Ezzel együtt is – húzta alá Falus Ferenc – jó lenne, ha az uniós és a magyar hatóságok minél előbb megvizsgálnák, s engedélyeznék a Covid19 elleni tablettát.

A negyedik oltás  

Miközben sok szakértő ellenzi a negyedik oltást felvételét az előző után négy hónappal, sokan támogatják azt. Ez utóbbiak táborát gyarapítja Rusvai Miklós virológus is, aki a HírTV-nek nagyon is esedékesnek nevezte a negyedik vakcina beadását, különösen a korán oltottak esetében. De a Portfolió arról is beszámolt, hogy Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója a vállalat munkavállalóinak tesztelési eredményeire alapozva a következőt mondta: nem várhatunk arra, hogy megérkezzen az Omikron-specifikus koronavírus elleni oltás Magyarországra, hiszen sokaknak már most is nagyon alacsony a védettsége a vírussal szemben. Szerinte, akik két Sinopharm vakcinát kaptak tavasszal és egy emlékeztető oltást nyáron, azoknak lehetővé kell tenni a 4. oltás felvételét.