Vannak még  hazafiak, akik képviselik az ország európai arcát

HírKlikk 2019. április 15. 15:10 2019. ápr. 15. 15:10

Az Európai Parlamentben végzett munkájáról adott rövid összefoglalót az MSZP EP- lista két jelöltje. Ujhelyi Istvánnak legfontosabb célja annak a bizonyítása, hogy lehet hazaszeretettel dolgozni az európai értékekért. Jávor Benedek szerint a magyar kormány jogállamiságot szétromboló mintája egész Európát fenyegetheti.

A májusban véget érő ciklus utolsó munkahetét kezdte hétfőn az Európai Parlament, erre időzítette az MSZP-PM közös EP-listájának vezető helyein álló Ujhelyi István és Jávor Benedek, hogy beszámoljon arról, mit végeztek az elmúlt öt év során. Ujhelyi bevezetőjében nem hallgatta el, hogy a 22 magyar uniós képviselőből kettőt választottak az év képviselőjévé, idén Jávor Benedeket, két évvel korábban Ujhelyi Istvánt.

Az MSZP EP-képviselője megjegyezte, itthoni ellenzéki nehézségeik ellenére is van értelme az európai parlamenti munkának. Annak ugyanis nem az az értelme, hogy ellentartsanak az orbáni politikának, hanem az, hogy olyan ügyeken dolgozzanak, amelyeknek a magyar állampolgárok és Európa számára is van értelme. Ettől függetlenül hangsúlyozta, Orbánék politikáját életveszélyesnek tartja, mert azzal kisodorhatják Magyarország az EU-ból: “Magyarországnak csakis az Európai Unióban lehet a helye!”

 A következő 5 év szakmai munkájával az a célja, hogy megmutassa az emberi, békés, és hazaszerető európai arcát adó magyarságot az európai intézményekben.

Parlamenti munkájáról elmondta, a turizmus első számú uniós képviselőjeként javaslatára indították el a “Free Interrail Szabad Európa Kártya Programot”, amely 18 év alatti fiataloknak biztosít ingyenes vonatutazást, hogy megismerjék a különböző kultúrájú európai országokat. A kezdeményezésére megvalósult 10 projekt, köztük a fiatalok munkanélküliségét csökkentő, összesen 6  milliárd forintnyi plusz fejlesztési támogatást kapott. Az Európai Parlament közlekedési bizottságának alelnökeként a biztonságos közlekedés területe tartozott hozzá. Ezzel kapcsolatban készítette el az automatizált, egymással összeköttetésben lévő közlekedési eszközökről szóló jelentését.

Összegzésképpen azt emelte ki, európai parlamenti képviselőként számára az a legfontosabb, hogy az orbáni háborúskodás, a brüsszeli intézmények elleni gyűlöletpolitikával szemben vannak még magyar hazafiak, akik képviselik Magyarország európai arcát, amihez szakmai teljesítmény is társul.

Jávor Benedek, aki az EP környezetvédelmi bizottságának alelnöke volt, parlamenti munkájának összefoglalójában a klímavédelemben és energiapolitikában, a környezetpolitikában, a roma integrációban, a szabad médiáért és újságírói szabadságért, a jogállamiságért és az antikorrupció érdekében elért eredményeit ismertette. Külön kitért a tényfeltáró újságírás finanszírozására létrehozott forrásokra, illetve az Európai Parlamentben hagyománnyá vált roma hetek megrendezésére.

Legtöbb ütközésük a magyar kormánnyal a jogállami keretek szándékos szétrombolása miatt volt. “Aláássák, elnyomják az európai alapértékeket. Megkérdőjelezik az Európai Unió célját, hogy egy gazdasági közösségen túl, alapértékeken nyugvó közösséggé váljon. Ez már nem csak magyar ügy: Európa egészét fenyegethetik.” 

Forrás: Hírklikk