Váratlan bejelentés: lemondott Schmidt Mária

HírKlikk 2019. február 26. 06:20 2019. feb. 26. 06:20

Lemondott a Figyelő szerkesztőbizottsága, Schmidt Mária kiszáll.

Közleményt adott ki hétfőn a Figyelő szerkesztőbizottsága – Schmidt Mária, Lánczi Tamás és Berecz Kristóf –, melyben azt írják: lemondanak és átadják a lap irányítását az új tulajdonosnak.

Úgy fogalmaztak: „A mai nappal a Figyelő szerkesztőbizottsága lemond és átadja a lap irányítását az új tulajdonosnak. Köszönjük, hogy munkatársaink segítségével ilyen színvonalas és korszerű lapot tudtunk létrehozni. Öröm és megtiszteltetés volt a közös munka. Köszönjük olvasóink támogatását, biztatását, kitartását. Minden erőnkkel igyekeztünk azt megszolgálni. A Figyelő jövőjéről az új tulajdonos fog határozni. A mi munkánk itt befejeződött. »Jó mulatság, férfimunka volt!«

A Népszava információi szerint a hetilap integrálása a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványba (KESMA) korántsem volt zökkenőmentes. Úgy tudják, a lapot 2016 decembere óta birtokló Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója nem akarta „felajánlani” a kormányközeli médiumok más tulajdonosaihoz hasonlóan a Figyelőt a KESMÁ-nak, csak több éles konfliktus, komoly nyomásgyakorlás után adta be a derekát. 

Lánczi Tamást Schmidt Mária vitte a Figyelő élére 2017 februárjában, így egyértelműen a milliárdos történész-üzletasszony emberének tartották kormányoldalon, ráadásul ezen kívül Habony Árpáddal is szoros kapcsolatban állt. Schmidt Mária mellett ugyanakkor – mint arról korábban éppen a Népszava írta – Habony Árpádban is megrendült a kormányzati bizalom, így a főszerkesztő számára ez már dupla hendikepet jelentett.

Forrás: Népszava