Varga Judit szerint felháborító a boszorkányüldözés Magyarországgal szemben

HírKlikk 2019. december 12. 11:07 2019. dec. 12. 11:07

Jogi köntösbe bújtatott boszorkányüldözésnek nevezte a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárást az igazságügyi miniszter az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Varga Judit szerint hiába érvel Magyarország jogi eszközökkel, az eljárás politikai alapon indult el, ezért a lezárása is politikai döntést igényel.

A miniszter kijelentette: ha a jogi érveket vennék figyelembe, már rég le lehetett volna zárni ezt az eljárást, hiszen Magyarország már írásban és szóban is többször kifejtette álláspontját.

Itt egy jól felépített zajlik, „a Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott szervezetek kiadnak véleményeket, azokra keresztben hivatkoznak, aztán azokból jelentéseket gyúrnak, és ezeket a jelentéseket felolvastatják a tagállamokkal" – értékelt Varga Judit.

Hozzátette: keddi brüsszeli meghallgatásán semmi új nem hangzott el, „igazából a kutyát nem érdekelte, hogy mi mit válaszolunk", ezért kezd nevetségessé válni, ami a 7-es cikk szerinti eljárás címszó alatt zajlik.

Azt mondta: Didier Reynders igazságügyi biztos az ülésen nyilvánvalóvá tette, hogy nem akarják lezárni az eljárást. Azt egy soha véget nem érő történetté tennék, úgy, hogy már olyan témákat is belevesznek az eljárásba, amelyek az azt elindító Sargentini-jelentésben nem is szerepeltek.

Varga Judit kifogásolta azt is, soha senki nem kérdőjelezi meg, hogy a Sargentini-jelentést szabálytalanul fogadták el. „Az is érdekes kettős mérce, hogy a jogállamiság jegyében járunk el, de ezen eljárás során, folyamatos szabálysértéseket követnek el az európai intézmények" – fogalmazott.

„Kezd felháborítóvá válni", hogy nincs valódi párbeszéd ebben az ügyben – jegyezte meg a miniszter. A jövőre vonatkozóan azt mondta: a következő elnökség bölcsességére van bízva, hogyan folytatódik ez az eljárás. Magyarország minden elnökséggel korrekt párbeszédben érdekelt.

Forrás: MTI