Varga Judit szerint nálunk korlátozzák a keresztény, konzervatív, jobboldali véleményeket 

Föld S. Péter 2021. január 19. 16:05 2021. jan. 19. 16:05

Sokkoló hírt kell közölnünk az olvasóval: a keresztény, konzervatív, jobboldali véleményeket a Facebook úgy korlátozza, hogy csökkenti azok elérését. Nem mi találtuk ezt ki, nálunk kompetensebb személy, Varga Judit osztotta meg ezzel kapcsolatos meglátásait a Facebookon. Az igazságügyi miniszter azt állítja, hogy személyes tapasztalata is van erről, ezért úgy döntött, hogy összehívja a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését.

Az igazságügyi miniszter nem árul zsákbamacskát, le is írta, hogy pontosan mire gondol. Arra, hogy „a közösségi média-szolgáltatók titokban, politikai céllal úgy korlátozzák a felhasználói profilunk láthatóságát, elérését, hogy arról mi ne tudjunk”. Ez az a módszer, amit szerinte „árnyék-tiltásnak neveznek, s amellyel a techcégek minden alapvető demokratikus jogi normát megszegnek, amely a nyugati típusú kultúra alapját jelenti.” 

Varga Judit mindezért úgy döntött, hogy összehívja a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését. A posztból – nyilván a személyes érintettség miatt – nem derül ki, ezért mi most eláruljuk az olvasónak, hogy a Digitális Szabadság Bizottságát, ahogyan az a kormany.hu oldalon olvasható, az Igazságügyi Minisztérium hozta létre. Ennek a minisztériumnak jelen állás szerint Varga Judit a vezetője.

Varga miniszter asszonyság tehát egy olyan grémium tanácsaitól teszi függővé a továbbiakat, vagyis azt, hogy milyen lépések szükségesek a kormányhoz közeli vélemények elnyomásának ellensúlyozására, mely grémium születésénél ő maga és minisztériuma bábáskodott. 

Innen, erről a helyről nem tudjuk megállapítani, hogy jogos-e a miniszter asszonyság panasza, valóban üldözi-e a Facebook és a többi techcég a keresztény-konzervatív gondolatokat, vagy csak a választások közeledtével tört rá a kormányra a paranoia. Vagyis, az attól való félelem, hogy üzeneteiket nem tudják a megszokott hatékonysággal eljuttatni az emberekhez. 

Ezt tehát nem tudjuk megítélni, azt viszont annál inkább, hogy az adófizetők pénzéből fizetett és működtetett közmédiában immár egy évtizede nem érvényesül az egyenlő bánásmód elve. Az adófizető polgárok évente már százmilliárdnál is több forintot költenek arra, hogy a közmédiától pártatlan, hiteles és szakmailag jó színvonalú híreket, információkat kapjanak, ám a közmédia silány, selejtes terméket szállít nekik: nem pártatlan, hanem elfogult, szakmailag pedig többnyire minősíthetetlen. Műsoraiba szinte kizárólag Fidesz-közeli embereket hívnak meg, az ellenzéki politikusok és a civil társadalom csakis negatív hírként jelennek meg, a Fidesz számára kínos történeteket pedig vagy elhallgatják, vagy megmásítva tálalják az olvasóiknak, hallgatóiknak, nézőiknek.

A választások tisztaságáért, az egyenlő esélyekért és a kiegyenlített tájékoztatásért aggódó miniszter asszonyságnak ezért a médiahatóságot is össze kellene hívnia, vagy, amennyiben erre nem ő az illetékes, javasolni, sőt, követelni ezen igazságtalan és tarthatatlan helyzet megtárgyalását.