Varga megfélemlítése sokat elárul a magyarországi állapotokról

HírKlikk 2020. szeptember 23. 19:30 2020. szept. 23. 19:30

Varga Zoltán médiamogul azt mondja, megfélemlítette az Orbán-kormány, amiért nem akar engedni annak. Az üzletember nyilvánvalóan szálka Orbán szemében, hiszen az ő tulajdonában van a 24.hu is – amely az Index összeomlása után, a legolvasottabb politikai portál lett –, amely folytatja a kormánnyal szemben kritikus tájékoztatást, folyamatosan közölve a kormányzó elit körében látható korrupcióról szóló sztorikat. Orbán pedig éppen a koronavírus újabb támadásával és a recesszióval harcol, amelynek következményei igencsak éreztethetik majd a hatásukat a 2022-es választáson.

A Bloombergnek  nyilatkozva, Varga Zoltán elmondta, hogy egy helikopter körözött a terasza felett olyan alacsonyan, hogy a családja halálra rémült, és többször látott már férfiakat sötét üvegű kocsiban házának bejárata előtt. A legnagyobb független médiacsoport tulajdonosa, Varga, a nyáron két kéretlen ajánlatot is kapott a cégére, az egyiket egy magyar, a másikat egy külföldi befektetőtől. Varga nem kívánta megnevezni a két személyt, de úgy véli, hogy mindketten Orbán Viktor közvetítői voltak.

Minderről a hírügynökségnek nyilatkozott Varga. A cikk szerzői a kormányszóvivő hivatalának ezzel kapcsolatban feltett kérdéseikre nem kaptak választ. „A kormány nem foglalkozik a médiapiaccal kapcsolatos kérdésekkel” – ennyit írt Havasi Bertalan. Orbán szóvivője nem reagált sem a telefonhívásokra, sem az sms-üzenetekre, sem a e-mailekre. A Bloomberg független forrásból nem tudta megerősíttetni  a Varga által elmondottakat, s a cikk szerzői szerint, Varga aggodalmai talán azt az idegességet tükrözik, amelyet a koronavírus-járvány okozott, miután rekordmélységű recesszióba vitte a gazdaságot. 

Ám a megfélemlítést illető aggodalma sokat mond az országról, amelynek vezetője kiterjesztette ellenőrzését a bíróságokra, a központi bankra, az oktatásra és a médiára, mégpedig olyan szorítással, amelyet a kommunista éra óta nem látott az ország – írja a Bloomberg. Varga 2014-ben alapította meg a Centrál Média csoportot, amelyhez jelenleg 25 nyomtatott magazin, valamint 19 online kiadvány tartozik, 650 embert foglalkoztat, és a cég szerint, mintegy ötmillió embert ér el. Varga 2017-ben is nyilatkozott a Bloombergnek arról, hogy miként tudja fenntartani a cégét, amelyben egyébként részt akart vásárolni az RTL, de 2019 végén a legfelső bíróság ezt megakadályozta. Varga most úgy véli, akkoriban nagyon naiv volt Orbánnal kapcsolatban, akit egyébként remek politikusnak ismert meg, aki nagyon mélyen érti és becsüli a hatalmat. 2017-ben alábecsülte, hogy a kormány milyen nyomást fog gyakorolni a sajtóra, „de ma már világos, hogy orosz stílusú, ellenőrzött médiát akar”. 

A szerzők emlékeztetnek arra, hogy az idei nyár különösen kemény volt a független magyar sajtó számára, s felidézik az Index és a Klubrádió körüli történéseket, emlékeztetve arra, hogy Magyarország 2010-ben, Orbán visszatérésekor a sajtószabadság-indexen még a 23. helyen állt, de mára a 89. helyre csúszott vissza, illetve idézte a Riporterek Határok Nélkül és a Bizottság az Újságírók Védelmére szervezetek jelentéseit.  

Orbán azt mondja: politikájának célja az Európát uraló „liberális erők” visszaszorítása. Az EU, amely dollármilliárdokkal támogatja Magyarországot a felzárkózásban, kilátásba helyezte, hogy csökkenti a támogatást, de ez eddig nem történt meg. Varga szerint, az EU nem tett eleget, hogy szembeszálljon Orbánnal, és a határozott fellépés hiányával felbátorította a magyar miniszterelnököt.  

Varga, akinek a kiadványai nagyrészt női magazinok és a National Geographics magyar kiadása, de a 24.hu is – amely az Index összeomlása nyomán a legolvasottabb politikai portál lett –, most nyilvánvalóan szálka a vezetés szemében. A kormánypárti sajtóban az utóbbi időben több cikk is megjelent, amely „jellegzetes vörös bárónak” minősítette Vargát – ezt a kifejezést korábban Orbán használta az ellenzéki pártokkal, így a szocialistákkal kapcsolatban álló üzletemberekre. A 24.hu újságírói folytatják a kormánnyal szemben kritikus tájékoztatást, beleértve a kormányzó elit körében látható korrupcióról szóló sztorikat. 

Orbán számára ez éppen olyan időpontban jön, amikor a koronavírus újabb támadásával és a recesszióval harcol, amelynek következményei igencsak éreztethetik majd a hatásukat a 2022-es választáson. 

Varga leszögezte: számára elvi kérdés, hogy kitartson a cége mellett. „Erkölcsi kötelességem, hogy ne adjam el. Sikeres üzletember vagyok, és megengedhetem ezt magamnak. Nem jó, ha az embert támadják, de azt hiszem, nincs más választásom” – hangsúlyozta.

 
Forrás: Hírklikk