Varga pont olyan költségvetést szeretett volna, mint Orbán Viktor

HírKlikk 2019. július 14. 12:07 2019. júl. 14. 12:07

A jövő évi költségvetés egyszerre segíti a bérek, a keresetek és beruházások növekedését, valamint a közterhek, az adók és az államadósság csökkentését - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A tárcavezető elmondta, a költségvetési bevételek megfelelő formában történő csökkentése olyan lehetőségeket nyit meg, amelyekkel a vállalkozások és a munkavállalók is élni tudnak.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében további adók csökkenek és olyan új támogatások nyílnak, amelyek bővítik a vállalkozások hitellehetőségeit - tette hozzá.

Példaként említette, hogy jövőre a szociális hozzájárulási adó (szocho) 2 százalékponttal csökken, a kisvállalati adó pedig egy százalékponttal mérséklődik.

A kormány az idegenforgalmi ágazat fejlődése érdekében csökkentette 18 százalékról 5 százalékra a szálláshelyszolgáltatás áfáját - húzta alá Varga Mihály.

A pénzügyminiszter elmondta, Orbán Viktor miniszterelnökhöz hasonlóan olyan költségvetést szeretne, amely hiány helyett többletet halmoz fel.

Varga Mihály szerint jó úton járnak ehhez, amit az is mutat, hogy a 2010-ben 83 százalékon álló államadóssági arány jövőre már csak 67 százalék lesz. Ezzel egy időben az államháztartási hiány jövőre a bruttó hazai termék (GDP) mindössze egy százalékára rúg majd - mondta.

A tárcavezető kitért arra is, hogy az első negyedév kiugróan magas, 5,3 százalékos növekedése meggyőzte az Európai Bizottságot arról, hogy az idén is 4 százalék feletti lehet a magyar gazdaság bővülése.

Forrás: Hírklikk