"Várom, amikor Magyarország ismét demokratikus ország lesz"

HírKlikk 2019. június 25. 06:17 2019. jún. 25. 06:17

Soros György fia, Alex Soros mondott beszédet a CEU diplomaosztóján.

Alex Soros köszöntő beszédét a Népszava közölte teljes terjedelemben:    

Megtiszteltetés számomra, hogy ma itt lehetek Önökkel Budapesten, ebben a városban, amelyet szeretek, az országban, amelyet szeretek. Az országban, amelynek az állampolgára vagyok. Azért vagyok itt, hogy gratuláljak a 2019-ben végzett évfolyamnak és elismerésemnek adjak hangot a CEU egész közössége számára mindazért, amit ki kellett állnia.

Azért is vagyok itt, hogy átadjam édesapám üdvözletét, és elmondjam, mennyire büszke Önökre, mindenkire az elért eredményeikért, és mindazért, amit a CEU-nak sikerült elérnie az alapítása óta.

A diploma megszerzése önmagában is embert próbáló feladat, de mindezt a lex-CEU okozta zűrzavar és a bizonytalanság közepette elérni - valami páratlan, elképesztő dolog. Ezért Önök külön elismerték érdemelnek.

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy szót ejtsek arról, mi történt itt Magyarországon a CEU-val és hogyan alakul a CEU jövője. Bár a magyar kormány azt állította, a CEU döntése volt, hogy elköltözik Budapestről, de ez egyszerűen nem igaz!

A CEU-t betiltották. S ennek következtében ténylegesen elüldözték Magyarországról. Ez az elüldözés az akadémiai szabadság és más szabadságjogok megtörésére irányuló átfogó kampány részét képezi. Nézzük csak meg, mi történik a Magyar Tudományos Akadémiával. Talán a legrosszabb – és akik ezt okozzák, megúszhatják.  

Szégyen, hogy Európa többi országa szó nélkül tűri az eseményeket. Az Európai Unió történetében először fordult elő, hogy egy tagállamában betiltanak egy egyetemet.

De szeretném biztosítani Önöket, a CEU-t nem győzték le. Valójában virágkorát éli majd Bécsben és szerte a világban.

Ennek biztosítása céljából feltőkésítjük az egyetem alapítványát úgy, hogy a CEU a jövőben is folytathassa sikeres tevékenységét.

Hadd tegyem még hozzá, nem adtuk fel a Magyarország, a magyar emberek érdekében folytatott tevékenységünket. Hálásan köszönjük annak a sok magyarnak a támogatását, akik kiálltak a CEU mellett.

Édesapám elmúlt évtizedekben kifejtett tevékenységéhez hasonlóan továbbra is megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy segítséget nyújtsunk Magyarországnak és a magyaroknak.

Én már alig várom a napot, amikor Magyarország ismét demokratikus ország lesz.

Addig is azonban, kitartunk. Ez az intézmény kitart, épp úgy, ahogy Önök, a 2019-ben végzett évfolyam is kitartott az Önök ellen és ellenünk folyó hadjárat ellenére.

Még egyszer – gratulálok! Önök új inspirációt adnak mindannyiunk számára.

Forrás: Népszava