Vásárhelyi Mária: hiba Orbánt zseniális politikusnak nevezni

HírKlikk 2021. december 31. 14:30 2021. dec. 31. 14:30

Ahhoz, hogy valaki a szolgálatába vásárolt vazallusok seregével egy országot refeudalizáljon, kifosszon, a teljes morális, intellektuális és lassacskán gazdasági összeomlásba sodorjon, semmiféle zsenialitásra nincs szükség.

Vásárhelyi Mária mai Facebook-bejegyzésében azt írta, tényleg irritálja, amikor a barátai azt bizonygatják, hogy Orbán Viktor mennyire zseniális politikus. A továbbiakban az írását idézzük:

„Ha Orbánnak nemcsak a magyar népet, hanem a külföldet is sikerült volna elkápráztatnia, akkor elgondolkodnék azon, hogy valóban van benne komoly politikai tehetség. Csakhogy ennek éppen az ellenkezője történt. Az elmúlt 12 éves országlása valóságos külpolitikai ámokfutás volt, kudarcot kudarcra, ballépést ballépésre halmozott és külpolitikai célkitűzései közül semmit, de tényleg semmit nem sikerült megvalósítania.

Már az a döntése is a teljes dilettantizmusáról szólt, hogy képes volt a Szíjjártó nevű ordító egeret kinevezni külügyminiszternek. Nem mérte fel, hogy miközben itthon még egy ilyen kaliberű emberből is lehet vezetőt csinálni, külföldön egy ilyen karakter önmagában nevetségessé és szánalmassá teszi az országot. Orbánnak 12 év alatt nem volt egyetlen sikeres, jó külpolitikai döntése sem. Amelyik kormányfővel barátkozni próbált, kezet rázott, az rövid időn belül megbukott. Egytől-egyig. Addig fészkelődött, amíg kirúgták az Európai Néppártból, nem sikerült összehoznia a vágyott szélsőjobboldali frakciót az EP-ben, most ott bolyong a senki földjén az unióban. Se a Trump-, sem a Biden- adminisztrációval nem sikerült méltánylást érdemlő kapcsolatot kiépíteni, hiába rajongott Trumpért, az utoljára hívta meg a régiós vezetők közül és azt követően csak egy konyhában elcsípett telefonhívásra futotta. A Biden-adminisztráció pedig látható ellenszenvvel viseltetik Orbán iránt. Hasonló a helyzet itt Európában is, a nyugati világ egyetlen kormányfőjével sincs kapcsolata, jól érzékelhetően mindenhol utálják, mert igazi bajkeverőnek látják, aki Európa destabilizálásában érdekelt. A környező országok kormányaival is egyre rosszabb a viszonya, utolsó szövetségese a lengyel vezetés most távolodik el tőle. Putyinnak és Kínának pedig csak addig érdekes, amíg bármiféle befolyása van az európai politikára, de annyira nem fontos nekik sem, hogy bármiféle áldozatot hozzanak ezért a „barátságért", ők is csak addig szövetkeznek Orbánnal, ameddig konkrét hasznuk van ebből – Paks, Fudan, vasút stb.. Csakhogy ezek a projektek nem működnek, mert az Orbán-adminisztráció annyira tehetetlen és tehetségtelen, hogy képtelen lendületet adni ezeknek. Az egyetlen szomorú külpolitikai eredmény, amit ez a kormány elérhet, hogy tevékeny szerepet játszik egy újabb balkáni háború kirobbantásában. És hogy az hova vezethet, azt már láttuk néhányszor a történelemben.

Szóval én úgy gondolom, abban, hogy Orbán ilyen sikeresen manipulálja a fél országot, nem a politikai tehetségének, hanem a végtelenül provinciális, polgári hagyományokat nélkülöző, feudális mentalitású, teljesen elszigetelten élő fél-Magyarországnak van meghatározó szerepe. És ezt ő is tudja. Ezért pusztítja le az oktatást, a kultúrát és üldözi el a tehetséges és sikeres embereket Magyarországról. Mert neki ők az ellenségei; a tehetséges, sikeres, autonóm emberek, a szövetségesei pedig a tudatlan, tájékozatlan, kiszolgáltatott milliók."

Forrás: Facebook