Végül mégsem Mészáros Lőrinc jár túl Zuckenberg eszén?

Nagy András 2019. május 17. 15:50 2019. máj. 17. 15:50

Politikai, ideológiai okokat sejt a Mediaworks amögött, hogy a Facebook a napokban letiltotta a kormányközeli médiavállalat hirdetési fiókjait. Azonban annak, hogy kiadónak még a receptoldala, sőt a sportújságja sem tud hirdetni a közösségi oldalon, igazából éppen a kormányközelisége lehet az oka.

Mi az oka a tiltásnak? Erre a kérdésre kerestük a választ, és erős a gyanú, hogy a kormány közelében találtuk meg. Ugyanis a Facebook már áprilisban világossá tette, hogy még egyszer nem kívánja magát megégetni úgy, ahogy a legutóbbi amerikai elnökválasztási kampánnyal, vagy a Brexit-népszavazással, ezért az idei EP-választások alkalmával már a hirdetett tartalmak előzetes tiltásával igyekeznek nullához közelíteni az idegen beavatkozási és befolyásolási kísérleteket.

A Mediaworks azonnal reagált, a héten még a Nemzeti Sportban is megjelentetették azt a közleményt, amiben félreérthetetlenül céloztak rá, hogy a szerintük keresztény-konzervatív világnézetet tükröző sajtótermékeik miatt tiltotta le őket a balliberális Facebook. Azt írták, „nyilvánvaló, hogy az amerikai cég döntésének politikai, ideológiai okai vannak”. Konkrétabban is kifejtette ezt a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mediaworks kiadót is magába foglaló Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) elnöke, Szánthó Miklós.

Szánthó szerint „félelmetes és hátborzongató érzékelni, hogy az a szellemi áramlat, amely eddig elviekben a szólás- és véleményszabadságról (…) szónokolt, most politikai alapon ez ellen fordul”. Közölte azt is, hogy „a Facebook politikai alapon foszt meg embereket a valóságról történő tájékozódástól, amikor megpróbálják álhírnek" beállítani, az olyan híreket, amelyek nem férnek bele a liberális kánon alátámasztásának kontextusába. Szerinte Zuckenbergék ezzel a valódi híreket is ellehetetlenítik, illetve azt, hogy az emberekhez eljussanak a valódi hírek.

Csakhogy a Facebook már áprilisban, egy olaszországi újságírófesztiválon megmondta, hogy a tiltás alól csak a minőségi sajtótermékek mentesülhetnek, és hogy erre a listára egyetlen magyar sajtóterméket se vesznek fel. A közösségi szájt egyik munkatársa ezt a HVG újságírójának kérdésére állítólag akkor egy magyar szóval indokolta: KESMA, vagyis a kormányzati médiakonglomerátum, aminek a Mediaworks is része. Vagyis a Facebook a kormányzati médiabirodalom miatt minősíthette megbízhatatlannak nem csupán a KESMA-t, hanem az egész magyar sajtót.