Vehet-e Karácsony Gergely használt autót Orbántól?

Föld S. Péter 2019. december 15. 06:53 2019. dec. 15. 06:53

A kérdést mindenki érti, aki kicsit is beszél magyarul, és itt él, Magyarországon. Arra vonatkozik, hogy megbízhat-e Karácsony Gergely főpolgármester Orbán Viktor miniszterelnökben. A főváros ugyanis megállapodott a kormánnyal, hogy felépülhet az atlétikai stadion és lehet atlétikai világbajnokság. Cserébe Budapest megkapja az egészségügyre kért 50 milliárd forintot, és a többi előzetes feltétel is teljesül. Orbánnak valamiért nagyon fontos az atlétikai világbajnokság megrendezése, és ezért bármire hajlandó.

Ennek ellenére, sokan naivnak tartják a főpolgármestert, mert úgy értelmezik a mostani megállapodást, hogy Orbán átvágja Karácsonyt. Becsapja, mert nála ez a természetes. Neki nem szokása, hogy meghátráljon, kompromisszumot kössön, s bár az igaz, hogy csak az erőből ért, ebben az esetben szilárd meggyőződése, hogy az erő nála van. Abban tehát nemigen van vita, hogy a miniszterelnök megpróbálja átverni a főpolgármestert és becsapni a budapestieket. A kérdés csak az, hogy sikerül-e neki.

Karácsonynak nincs akkora politikai tapasztalata, mint Orbánnak, de azért ő sem most jött le a falvédőről. Ráadásul feltehetőleg (és remélhetőleg) nagy és hozzáértő stáb segíti a munkáját. Közgazdászok, jogászok, (talán még hazugságvizsgálatban jártas pszichológust is bevetnek), akik szintén tudják, hogy Orbánban nem szabad megbízni, de együttműködni ettől még lehet vele.

Sőt, nemcsak lehet, kell is. Ez Budapest, s ha úgy tetszik, Magyarország érdeke. Hogy ne háború legyen, hanem kiegyezés. Építkezés, fejlesztés, békés egymás mellett élés.

Azt persze senki nem gondolja komolyan, hogy Orbán megváltozik. Olyan ő, amilyen volt, csak azt az ígéretét tartja be, ami amúgy is a kedvére való. Ha neki nem tetsző megállapodásra bírják rá, akkor igyekszik kibújni a teljesítés alól. Ha teheti, letagadja, ha nem lehet, mert túl sokan emlékeznek arra, amit mondott, akkor kiskapukat keres. Jogászokból egész hadsereg áll mögötte, és médiája is van hozzá, dögivel.

Karácsony Gergely csak akkor lehet biztos abban, hogy a főváros megkapja az 50 milliárd forintot, ha már megérkezett a pénz és el is költötték. Úgy van ez, mint a valamikor volt sorkatonaságnál, ahol a honvéd csak akkor lehetett biztos abban, hogy kimehet a laktanyából eltávozásra, amikor már vissza is jött onnan. Egyébként könnyen előfordulhatott, hogy a kapuból hívták vissza, mert találtak valami rendellenességet a ruházatán, a frizuráján, vagy valami más indokot kreáltak arra, hogy szívassák.

Mi, budapesti és magyar polgárok, csak abban bízhatunk, hogy Karácsony nemcsak arra alkalmas, hogy egy világvárost vezessen, hanem arra is, hogy e világváros egyik legnagyobb ellenségét, a Budapestet bűnös városnak tartó és ezért gyűlölő Orbán Viktort kezelje.

Meg kell venni azt a használt autót, de előtte muszáj lesz néhány nagyon jó szerelővel alaposan átnézetni.