Veled is megtörténhet, ami Iványi Gáborék egyházával történt

Föld S. Péter 2021. február 24. 07:25 2021. feb. 24. 07:25

Közel negyedmilliárd forintot emelt le a NAV a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) számlájáról. Iványi Gábor egyházát a bérek utáni járulékok elmaradása miatt büntette és lehetetlenítette el az adóhivatal. A MET nem hanyagságból maradt adós a szociális munkát végző alkalmazottak bérjárulékainak fizetésével, hanem azért, mert a magyar állam a jogerős bírósági ítéletek ellenére, ennek az összegnek a többszörösével tartozik nekik. Ami Iványi Gáborékkal történt, az bárkivel megtörténhet, aki szálka lesz a hatalom szemében.

Egy hete még jó hír jött a MET számára: visszakapták az úgynevezett technikai számukat, vagyis, ismét lehet számukra a személyi jövedelemadóból egy százalékokat utalni. Az öröm azonban nem tartott sokáig, a NAV ugyanis tegnap a leemelt a számlájukról 246 131 000 forintot. (Ebből 90 millió a késedelmi kamat.)

Iványi Gábor és a MET kálváriája 2011-ben kezdőtött, amikor az egy évvel korábban hatalomra került második Orbán-kormány megvonta tőlük az egyházi státuszt. A státusz megvonása azt jelentette, hogy – ellentétben más egyházakkal –, ők nem kaphatják meg a milliárdokra rúgó állami támogatást, és az állampolgárok sem adhatják nekik a személyi jövedelmi adójuk egy százalékát. Iványiék minden lehetséges jogi utat végigjártak, végül a strasbourgi bíróság is nekik adott igazat, ám az állam magasról tett a jogra, és nem hajtotta végre a bírósági ítéleteket. Sem a MET egyházi státuszát nem állította vissza, sem a tartozásait nem fizette ki.

Szokás mondani, hogy a hála nem politikai kategória. Ez Orbán Viktor és a MET viszonylatában hatványozottan érzékelhető. A mostani miniszterelnök a nyolcvanas évek elején még olyannyira jóban volt Iványi Gáborral, hogy amikor harcos ateista beállítottságát maga mögött hagyta, hét évvel a polgári esküvőjük után, őt kérték meg feleségével, Lévai Anikóval, hogy templomban is adja össze őket. A két nagyobb Orbán-gyereket is Iványi Gábor keresztelte meg – igaz, évekkel később ezt a keresztelőt „visszacsinálták”, s a keresztleveleket visszakérték.

Iványiék legfőbb, és Orbán számára legkevésbé megbocsátható „bűne”, hogy valódi keresztény egyházként működnek. Ami annyit jelent, hogy a hitéleti tevékenység mellett, számos szociális feladatot is ellátnak. Iskolákat, óvodákat, idősotthonokat, hajléktalanszállókat üzemeltetnek, segítik az elesetteket, az üldözötteket. Ezt nem tudja elviselni az Orbán-kormány, és személyesen a miniszterelnök, mert a MET tevékenysége nap, mint nap szembesíti őket azzal, hogy mi volna egy igazi, valóban Krisztus tanításait követő egyház feladata. Szembesíti őket saját maguk és a hozzájuk dörgölőző papság álságosságával, és Orbán ennél kisebb „bűnöket” sem hajlandó tolerálni.

Ezért kellett most ismételten megregulázni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget, és egyúttal üzenni azoknak, legyenek akár egyházi, vagy világi emberek, hogy mi vár arra, aki nem áll be a sorba. Veled is megtörténhet, ami Iványi Gáborékkal történt, üzente Orbán mindazoknak, akik mást gondolnak a világról, mint ő, más Magyarországot képzelnek el, mint a regnáló miniszterelnök.

A NAV mostani lépésével, a közel negyedmilliárd forint leemelésével, mintegy ezer szociális munkát végző alkalmazott márciusi fizetése került veszélybe. Ezer embert, ezer családot hozott lehetetlen helyzetbe a magát családbarátnak hazudó kormány. Nem beszélve azokról az emberekről, akik hajléktalanként, fogyatékosként, vagy egyszerűen „csak” szegénységükből fakadóan, éhezőként egyedül a MET-től kaptak eddig segítséget.

Csupán zárójelben jegyezzük meg, hogy az elmúlt években, miközben ország-világ láthatta, hogy milyen méltatlan játszmát játszik a kormány a MET-tel, nem tapasztaltuk, hogy a nagy történelmi egyházak közül bármelyik is kiállt volna a MET mellett.

Pedig, lett volna rá igény. És nemcsak azért, mert – Orbán bosszúálló természetét ismerve – adott esetben bárkire sor kerülhet. Nemcsak emiatt kellett volna és kellene a MET mellé állni. Hanem azért is, mert a tisztesség és a sokszor hivatkozott keresztényi erkölcs is ezt diktálja.