„Véleményed kincs” – gyanús, hogy vajon kinek

HírKlikk 2020. július 8. 17:35 2020. júl. 8. 17:35

Aggályos tartalmú, érzékeny adatokra rákérdező kérdőívet töltetnek ki gyerekekkel az Erzsébet-táborokban.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) információ alapján derült ki, hogy az Erzsébet-táborokban egy olyan négyoldalas kérdéssort töltetnek ki a gyerekekkel, amelyben az általános adatok után arra kérdeznek rá, hogy mekkora házban laknak, van-e a családban autó, milyen végzettségük van a szülőknek, de azt is tudni akarják, hogy a gyermek szeretne-e kistestvért, vagy hogy milyen gyakran szoktak bizonyos dolgokat csinálni, mondjuk sírni, vagy facebookozni.

A 18. kérdés például arra kéri a táborozó gyerekeket, hogy osztályozzák 1-től 5-ig a családjukat, a szüleiket, a testvéreiket, az osztályközösségüket és a tanáraik többségét.

A PDSZ szerint problémás, hogy az elvileg önkéntesen, szülői beleegyezéssel kitölthető kérdőívekről nem lehet tudni, hogy mire használják fel, és milyen célból gyűjtenek adatokat a gyerekektől.

Az Index megkeresésére a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) megerősítette, hogy a „Véleményed kincs” elnevezésű kutatás valósul meg ilyen módon az Erzsébet Alapítvánnyal közös együttműködés keretén belül.

A felmérés célja a KINCS állásfoglalása szerint az, „hogy reális képet kapjunk gyermekeink jelenlegi közérzetéről, hogy miként élték meg a digitális munkarendet". 

Forrás: Index