Veszélyben vannak az idős internetezők, így verik át őket

HírKlikk 2018. május 21. 05:00 2018. máj. 21. 05:00

Egyre több idős ember van jelen a digitális platformokon, és ezzel párhuzamosan a családtagjaik amiatt aggódnak, hogy nem elég körültekintőek az informatikai biztonság kapcsán. Ugyanakkor az emberek egyharmada nem tesz semmit, hogy megvédjék idősebb rokonaikat az online veszélyektől, így potenciálisan sokan lehetnek nagyobb kockázatnak kitéve – idézi a 24.hu a Kaspersky Lab biztonsági cég közleményét.

Online tevékenységeink egyre nagyobb befolyással bírnak a mindennapi életünkre, és ez ugyanúgy igaz az idősebb korosztályra, mint a fiatalabbra. A Kaspersky Lab és a B2B kutatóintézet közös kutatása szerint az 55 év felettiek többsége, 84%-a naponta többször használja az internetet, 44%-a hetente legalább 20 órát van online.

Annak ellenére, hogy számtalan előnye van az ilyen szintű összeköttetésnek, a rokonok 60%-át nyugtalanítja, hogy az idősebb hozzátartozók nem teszik meg a szükséges óvintézkedéseket, amikor online vannak.

Az internetet használók 44%-a elismerte, hogy idősebb rokonaik találkoztak kiberfenyegetéssel, 15%-a online átverés, 15%-a rosszindulatú szoftverek és/vagy vírusok 13%-a kémprogram áldozata lett.

„Az idősebb felhasználók igencsak sebezhető és rendkívül jól jövedelmező célcsoportot jelentenek a kiberbűnözők számára, akiket könnyen lehet malware, kémprogram vagy adathalász e-mailek segítségével becsapni. Az állandóan fejlődő kiberfenyegetések elleni küzdelem egyetlen módja a fokozott éberség és a hatékony biztonsági megoldások telepítése minden készülékre, a mobil eszközökre is. Ezek kombinációjával elkerülhetőek az adatvesztések vagy a pénzügyi visszaélések.”

– mondta Dmitry Aleshin, a Kaspersky Lab Termékmarketing részlegének alelnöke.