Vidnyánszky beleszállt Alföldibe és Pintér Bélába

HírKlikk 2019. december 13. 09:38 2019. dec. 13. 09:38

Alföldi Róbert szeret nagyokat mondani, nyilván ezzel tudja magára vonni a figyelmet – mondta a Klubrádiónak Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, aki rendezőtársa hétfői interjújára reagált. Alföldi Róbert az új kulturális törvény ellen tartott Madách téri tüntetés előtt a Partizán nevű aktivista közéleti blognak többek közt arról beszélt, szerinte a kormány kulturális dzsihádot folytat.

Vidnyánszky Attila szerint az elmúlt években soha nem látott mértékben nőtt a hatalommal szemben nagyon erősen kritikus társulatok, így a Katona József Színház, vagy az Örkény István Színház támogatása, az alternatív teátrumok száma pedig a Fidesz kormányzása alatt majdnem megháromszorozódott, és annyi minden történt a lerohadt színházi épületek felújítása kapcsán, mint előtte harminc évig soha.

Vidnyánszky a Klubrádiónak nyilatkozva arra is utalt, szerinte eddig sem, és ezután sem fog senki ráparancsolni a színházakra, azok szabadon dolgozhatnak a jövőben is, és meg fognak élni egymás mellett a különböző stílusú alkotóműhelyek.

A hétfői tüntetés megnyilvánulásai szerinte gyűlölködők voltak. Pintér Béla alternatív színházi vezető beszédét pedig  amelyben a kormánybarát színjátszást, nevesítve Balázs Péter szolnoki színházigazgató rendezéseit gúnyolta – Vidnyánszky olyan gőgnek minősítette, amely lesajnálja, lekicsinyli a szolnoki nézőket. Pintér Béla egy ideológia mentén kritikusan viszonyul minden nemzeti érzelem és konzervatív gondolattal szemben, „teljesen függetlenül attól, hogy mi van, hogy van” – tette hozzá.

Vidnyánszky szerint pont az a gyűlölködés tapasztalható, amit annak idején a bűnhalmazzal járó kulturális társasági adókedvezmény (tao) megszüntetése után is, pedig annak eltörlését követően, sokkal tisztább rendszer állt fel. Soha annyi támogatást nem kaptak a magyar színházak, mint most. Ha mégsem jut elég pénz a színházi kiszolgáló személyzetnek, akkor a színházak nem gazdálkodnak elég ügyesen, vagy nem megfelelők a prioritásaik. Pánikkeltés és riogatás folyik, nem dőlt be senki – mondta Vidnyánszky, aki azonban arról nem beszélt, hogy vannak olyan színházak, amelyek a tao-támogatások kiiktatása után bevételeik nagy részét elveszítették, és a megszűnés határára jutottak.

Forrás: Klubrádió