Vidnyánszky Orbán kulturális tábornoka

HírKlikk 2020. szeptember 4. 12:02 2020. szept. 4. 12:02

A Színház- és Filmművészeti Egyetem megszállásáról világszerte számos sajtóorgánum beszámolt. A sok nyelven sugárzó német közszolgálati műsorszóró összeállításában ismerteti a helyzetet és azt, hogy mi vezetett el idáig. Többek véleményét idézi, köztük azt, miszerint az Orbán-kormány évek óta azon van, hogy erősítse befolyását az egyetemeken és a kulturális intézményekben; a Fidesz személyiségei folyamatosan azt hangsúlyozzák, hogy ezeken a területeken elitváltás szükséges, a liberális elemek helyére, konzervatív-nacionalista elit kell.

A Deutsche Welle riportja emlékeztet arra, hogy a nagyhírű egyetemet a kormány vonalára akarják átállítani, de a diákok és a tanári kar tagjai védekeznek, és megszállták az egyetemet. A szerző leírta az egyetem látványát, azt, hogy bent sátrak állnak, kosztümök és törölközők száradnak, és szinte percenként érkeznek emberek, akik adományokat hoznak, és ellátják a diákokat minden szükségessel, az élelemtől a higiéniai cikkekig.

A hallgatók az ellen tiltakoznak, hogy a jobboldali nemzeti kormány egy hozzá közelálló alapítványnak adja át az egyetemet. Előzőleg lemondott az 1865-ben alakult nagyhírű egyetem vezetése, és tüntetések voltak. A szerző az egyetem egyik oktatóját idézte, aki szerint az intézmény autonómiájának megsemmisítéséről van szó, és a megszállás a diákok számára az „utolsó kiút”.

A kormány már május végén bejelentette, hogy egy alapítványnak adja át az egyetemet, azzal, hogy ez emeli majd az oktatás színvonalát, és biztosítja az intézmény függetlenségét. Valójában az alapítvány kuratóriuma kizárólag a kormányhoz közelállónak tekintett személyiségekből áll. Az egyetem vezetésének minden személyi javaslatát elutasították. Különösen a kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila lelkes támogatója Orbánnak, aki 2013-ban a Nemzeti Színház élére állította őt. Ott Vidnyánszki radikális, részben ideológiai színezetű változtatásokat vitt véghez a programban, és ezt az idézett oktató szerint, nem csupán a színház kvalitása szenvedte meg, hanem egyre inkább elmaradtak a nézők is. Az új alapítvány elnökeként Vidnyánszky most kiterjesztgeti a befolyását az egyetemre is, és szándéka az, hogy azt „keresztényebbé” és „nemzetibbé” tegye.  Bagossy Lászó professzor szerint, egyértelmű, hogy Vidnyánszky Orbán szándéka szerint cselekszik, ő „Orbán kulturális tábornoka”.

A szerző ismertette a diákok követeléseit, azzal, hogy a korábbi hasonló követeléseket rendre elutasították. Szerdán megbeszélések kezdődtek az egyetem volt vezetői és Vidnyánszky között, de Bagossy valószínűtlennek tart egy kompromisszumos megoldást. „Az SZFE körüli jelenlegi konfliktus a Magyarországon jó ideje folyó kultúrharc égisze alatt van. Az Orbán-kormány évek óta azon van, hogy erősítse befolyását az egyetemeken és a kulturális intézményekben, és a Fidesz személyiségei azt hangsúlyozzák folyton, hogy ezeken a területeken elitváltás szükséges, a liberális elemek helyére konzervatív-nacionalista személyiségeket kell tenni.”

A cikk ismertette a korábbi hasonló fejleményeket is, emlékeztetett a CEU elűzésére, arra, hogy a kormány átalakította a Magyar Tudományos Akadémiát is, és saját vonalra állítja a felsőoktatási intézményeket. Végül rámutatott, hogy a SZFE körüli konfliktus alig néhány héttel az Index, a legnagyobb hírportál átvétele után következett be, amelynek nyomán ott felmondott a teljes szerkesztőség. 

Forrás: Hírklikk