Vigyázat, megrázó történet!

Kardos Ernő 2020. január 16. 12:45 2020. jan. 16. 12:45

Az állam egyszerűsíteni kívánta a hamvasztás ügyintézését. Ehelyett azonban túlbonyolította. A korábbi egy helyett, immár két engedélyre is szükség van a hamvasztáshoz.

A történet úgy kezdődött, hogy a kormány csökkenteni akarta a kormányhivatalok terheit, s a gyászoló rémes teendőit. Ezért a minisztérium a közelmúltban úgy döntött, a jövőben az elhunyt hamvasztáshoz elég lesz csupán a körzeti orvos engedélye. A megboldogult betegségével, a kórelőzményekkel, illetve a páciens teljes beteg-karrierjével úgyis leginkább a családorvos van tisztában.

Az elhamvasztáshoz eddig a területileg illetékes kormányhivatal pecsétjére volt szükség, tehát a hozzátartozó fájdalommal a szívében és az elhunyt orvosi papírjaival a kezében, elsőként a Népegészségügyi Hivatalt kereste fel, ahol engedélyt kért a hamvasztásra, illetve a boncolás mellőzésére is. A kormány ennek a bonyolult ügyintézésnek vetett véget azzal, hogy az adminisztráció csökkentésének szellemében, a hamvasztáshoz elfogadta a körzeti orvos engedélyét.

Csakhogy a kormány, illetve az egészségügyi törvény a boncolás mellőzéséhez szükséges okirat kiadását továbbra is a területileg illetékes Állami Népegészségügy Intézmény jogkörében tartja. A gyásztól lesújtott hozzátartozó tehát először elmegy a körzeti orvoshoz az iratokért, hogy engedélyt kérjen az elhalálozott hamvasztásához. Az engedélyt természetesen első alkalommal nem kaphatja meg, hisz az orvos csak akkor adhatja ki, ha a hatóság már előtte kiadta a boncolás alóli felmentést.

Így tehát a gyászoló második útja már a népegészségügyi hatósághoz vezet. Aztán mehet újra vissza a körzeti orvoshoz, s ha minden simán ment, és nem kell boncolni az elhunyt rokont, csak akkor kapja meg a hamvasztási engedélyt.

Az adminisztratív terhek csökkentésének tehát az lett a következménye, hogy ha nem is sokkal, de némileg bonyolultabb lett az ügyintézés. Miközben az állam terhei nem csökkennek, de növekednek a hozzátartozói terhek.

Ha mindezt meg tetszettek érteni, akkor most jön még egy újabb apró csavar, amire az új orvosi kamara titkára, Nagy Marcell, igazságügyi szakértő hívta fel a Hírklikk figyelmét. Ez a probléma pedig tisztán igazságügyi.

Eddig, ha megvolt a hatósági engedély, akkor lehetett hamvasztani, hisz' a krematórium tisztában volt vele, hogy az állam egyetlen engedélye alapján, törvényes lesz a hamvasztás. Az egyszerűsödés jegyében előírt két engedély viszont alkalmat ad a visszaélésére. Ha pusztán a háziorvos engedélye alapján elhamvasztják az elhunytat, akkor a büdös életben sem lehet már az illetőt boncolni, akkor sem, ha esetleg valami gyanús az elhunyt körül.

Volt már olyan a történelemben – persze a ködös Angliában, ahol egy lökött körzeti orvos sorozatban hamvasztotta el a betegeit. Ilyen természetesen Magyarországon nem fordulhat elő, de mégis csak megnyugtatóbb lenne, ha bizonyos esetekben boncolásra lenne szükség, akkor ez megtörténjen. Ehhez arra lenne szükség, hogy az állam ne úgy csökkentse az adminisztratív terheket, hogy közben teljes zűrzavart csinál.