Vigyázó szemek az LMP-n

Wirth 2019. április 9. 20:31 2019. ápr. 9. 20:31

Az előválasztás második fordulóját Puzsér Róbert nélkül is megrendezik – mondta Molnár Zsolt a Hírklikknek adott interjújában. A szocialisták budapesti elnöke bízik abban, hogy az LMP is csatlakozni fog az ellenzéki összefogáshoz, hiszen – ahogy hangsúlyozta -, a programokban lévő esetleges különbségek nem lehetnek akadályai a Fidesz leváltásának. Az MSZP erős kampányra készül, az önkormányzati választások végére szeretnék átszínezni az ország választási térképét.

- Miért az EP kampány kezdetére időzítették az ellenzéki polgármester-jelöltek bejelentését?

- Ez volt a legkésőbbi időpont. Az EP választás kezdetéig le akartuk zárni a huszonhárom kerületben a jelöltállítást. Egyrészt azért, hogy az EP kampányban minden párt a maga feladatával tudjon foglalkozni, ne kelljen egyeztetéseket tartani, a másik nagyon fontos érv az volt, hogy a polgármester-jelöltek tudják segíteni az EP-kampányt, hiszen nekik sem mindegy, hogy milyen eredmény lesz május 26-án. Minél jobban szerepel az EP-választáson az ellenzék, annál nagyobb a valószínűsége, hogy könnyebb helyzetben lesznek a jelöltek az önkormányzati választáson. Arról nem is beszélve, hogy május 26-át követően megrendezzük az előválasztás második fordulóját, ami június közepéig tart, ha utána kezdtük volna az ellenzéki egyeztetéseket, a jelöltek kiválasztását, akkor már bőven beleszaladtunk volna a nyárba. Mivel augusztus végén indul az önkormányzati kampány, így nem akartunk kicsúszni az időből, nem szerettük volna, hogy a castingról szóljanak a hírek.

- Az is elhangzott a négypárti sajtótájékoztatón, hogy ez egy nyitott szövetség, másokat is várnak.

- Nyitott szövetség, hiszen a huszonhárom kerületben a helyi szervezetek döntenek, hogy kiket vonnak be az együttműködésbe, így a kerületi megállapodásokból a Jobbik sincsen kizárva, az LMP esetében azonban budapesti szinten is nyitottak vagyunk a megállapodásra. Ne felejtsük el, hogy Karácsony Gergellyel közösen az LMP-nek egy méltányos és korrekt javaslatot tettünk, amit nem utasítottak el, azonban a döntéshozataluk túlságosan körülményes volt, így nem tudtak lépést tartani az előre megbeszélt menetrenddel. Mi viszont nem vesztegethettük az időt más párt döntéshozatalának lassúsága miatt. A programokban lévő esetleges különbözőségek nem lehet akadályai a megegyezésnek, az LMP-nek végre el kell döntenie, hogy az ellenzékkel működik együtt, vagy…

- A Závecz Research Intézet kutatása alapján az látszik, hogy a szavazók 53 százaléka váltaná le Tarlós Istvánt, viszont csak 31 százalékuk gondolja úgy, hogy erre van is érdemi esély. Az LMP-vel folytatott viták nem fogják növelni a hitet az ellenzéki szavazókban.

- Mi senkivel nem vitatkozunk. A négy párt a huszonhárom kerületből huszonegyben megtalálta a legalkalmasabb jelöltet, és abban is konszenzus van, hogy mindenki beáll az előválasztás győztese mögé. Biztos vagyok benne, hogy a főpolgármester-jelölt kapcsán semmiféle nyilvánosság előtt zajló vita nem lesz. A következő időszakban - az LMP május 26-i eredményének ismeretében - lehet folytatni a tárgyalást egy-két kerületről, a helyi önkormányzati képviselőkről, továbbá alpolgármesterekről. Bízom benne, hogy velük is sikerül majd megegyeznünk. 

- Lesz második fordulója az előválasztásnak? A hírek szerint Puzsér Róbert nem vállalja a megmérettetést.

- A második forduló nem Puzsér Róbertről szól. Akkor is megrendezzük az előválasztás második fordulóját, ha Puzsér nem indul, hiszen még más szereplők is szóba jöhetnek. Pont az a lényeg, hogy nem kell előre egyeztetni egyetlen párttal sem. Aki elfogadja az előválasztás játékszabályait, aki nem működik együtt a Fidesszel, vagy a Mi Hazánk Mozgalommal, annak van lehetősége elindulni az előválasztáson. Egy biztos: a négy ellenzéki párt megállapodott abban, hogy támogatja a győztest.

- Miben más egy országos kampány, mint a budapesti? A kormánypártok a bevándorlásra helyezik a fő hangsúlyt, szinte csak erre fókuszálnak.

- Nyilvánvalóan a menekültválság, a migráció mindenhol szerepelni fog a Fidesz kampányában, de április nyolcadikán a választók bebizonyították, hogy a fővárosban erre kevésbé fogékonyak. Budapest abban különbözik a többi várostól, hogy két pólusú a szavazói magatartás. Tehát itt a Fidesz és a baloldal között húzódik a törésvonal, magyarán olyan tartalomra és kommunikációra van szükség, ami nemcsak a Fideszt és a NER-t utasítja el, hanem világosan kiáll a baloldali értékek mellett. Azt is meg kell jegyeznem, hogy áprilisban tizenkét egyéni győzelmet arattunk Budapesten, amíg a Fidesz csupán hat helyen tudott nyerni. Ha a mostanival azonos szintű együttműködés lett volna, akkor akár tizenhat-tizenhét egyéni választókerületet is nyerhetett volna az ellenzék.

- A Závecz Research Intézet és a Publicus egyaránt magasra mérte az MSZP táborának szavazói hajlandóságát. Minek köszönhető ez a szokatlanul magas szavazói kedv?

- Az elszántság egyrészről köszönhető az elmúlt hónapok időközi győzelmeinek, gondolok itt a szombathelyi, vagy akár a XV. kerületi megmérettetésekre, de ne felejtsük el, hogy az előválasztás első fordulójának is volt egy erős mozgósító hatása. Meg kell említenem a rabszolga törvény kapcsán kialakult ellenzéki együttműködést is, és azokat az önkormányzati megállapodásokat – Budapesten, Szombathelyen, Pécsen, Veszprémben, Komlón, Székesfehérváron, Kecskeméten és Miskolcon -, amelyek visszaadhatják a hitet az ellenzéki szavazóknak. Mi mindent elkövetünk, hogy a kampány során a szocialista szavazókat megszólítsuk, aláírásokat gyűjtünk, ott vagyunk a közterületeken, készülünk egy erős Facebook-kampányra, így minden esély megvan arra, hogy a Párbeszéddel szövetségben mi legyünk második erő az EP választást követően, hogy mi legyünk a Fidesz-KDNP kihívói. Egyszóval minden erőnkkel azon vagyunk, hogy az önkormányzati választással átszínezzük az ország választási térképét.