Viktor doktor mindenkit meggyógyít

Föld S. Péter 2020. szeptember 18. 15:39 2020. szept. 18. 15:39

A vírus első hullámakor könnyebb dolguk volt azoknak, akik szerették volna elkerülni a megbetegedést. Az operatív törzs a televízió jóvoltából beköltözött a nappalinkba, és Müller Cecília, a nép által Nyunyókának becézett országos tiszti főorvos minden nap hasznos tanácsokkal látta el a lakosságot. Megtudtuk tőle, hogy mossunk kezet, fújjuk ki az orrunkat, és csak akkor menjünk orvoshoz, ha egészségesek vagyunk. De mindennél fontosabb, hogy a gyerek, ha beteg, ne vigye be a nyunyókáját az óvodába.

Müller doktornő kezdetben nem javasolta a maszk használatát, azt mondta, hogy csak az viselje, aki beteg. Most maradnak nekünk Orbán Viktor intelmei, és megnyugtató szavai. Leginkább az, hogy aki megbetegszik, azt meggyógyítjuk. Nem meggyógyítják, mármint az orvosok, hanem meggyógyítjuk. Értsd: pártunk és kormányunk, vagyis, személyesen Viktor doktor.

Aki nem éri be ezzel és a miniszterelnök tanácsainál eligazításánál is többet szeretne tenni az egészségéért, annak itt vannak a texasi orvosok. Pontosabban nem itt vannak, hanem Texasban. Az ottani orvosok egyesülete táblázatba foglalta, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyeknek alacsony, vagy éppen magas a kockázatuk. Több mint 30 hétköznapi tevékenységet rangsoroltak az alapján, hogy mikor a legnagyobb az esélye annak, hogy elkapjuk a koronavírust.

A tanulságos leiratot részletesen is tanulmányozhatjuk a táblázatban. Akiknek erre nincs idejük, azok számára kimazsoláztuk a legfontosabb információkat.

Alacsony a kockázat, vagyis, nem valószínű, hogy elkapja a koronavírust, ha megnézi a postaládát, netán teniszezik, kempingezik, vagy tankol. (Utóbbi tevékenység lapos pénztárcájú személyek számára ellenjavallt.)

Közepesen alacsony kockázattal jár a golfozás, vagy, ha valaki kivesz egy hotelszobát két éjszakára, esetleg várakozik az orvosnál.

Ennél valamivel rizikósabb strandra menni, meglátogatni egy ismerősünket az otthonában, kerti partit rendezni, egy hetet dolgozni egy irodaházban. Kezet rázni, vagy megölelni valakit üdvözléskor, focizni, kosárlabdázni már magas kockázati tényezőnek számít.

A texasi orvosok szerint, leginkább azok vannak veszélyben, akik futballstadionba, vagy strandra mennek, vidámparkban, netán templomban töltik a szabadidejüket. (Utóbbi esetben csak ötszáz fő felett nagy a veszély.)

Még hozzátehetnénk – saját kútfőből természetesen – azt, az évtizedekkel ezelőtti, viccesnek szánt jó tanácsot, hogy ne igyunk mosatlan gyümölcslevet. Ezt az intelmet sajnos hiába kerestük a texasi orvosok ajánlásában. Aminek nyilván az oka, hogy változott a világ. De azért jó volna tudni, hogy a táblázat összeállítóinak mi a véleményük Müller doktornő immár örökzölddé lett megfogalmazásáról, azaz, szerintük is csak akkor menjünk orvoshoz, ha egészségesek vagyunk, vagy akkor is megkísérelhetjük egy orvos felkeresését, ha már megbetegedtünk?